ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κρίσιμες επισημάνσεις και εκτιμήσεις για τα F-35 στην Ελλάδα και τα F-16 στην Τουρκία

Κρίσιμες επισημάνσεις και εκτιμήσεις για τα F-35 στην Ελλάδα και τα F-16 στην Τουρκία Κύριο

13:01 - 29 Ιαν 2024
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, δικαιολογημένα ίσως, αλλά κάπως υπερβολικά, για τη συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία εφόσον προχωρήσει δίχως απρόοπτα, θα επιτρέψει την προσθήκη 40 μαχητικών F-35 στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις πρώτες παραδώσεις να αναμένονται το 2028.

Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε ως γνωστόν από την αμερικανική κυβέρνηση, η πώληση και ο εκσυγχρονισμών των F-16 στην Τουρκία, συνολικά 116 μαχητικών. 

 

Οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ίσως κάποιες πιο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, έχουν μία αξία. Στην μεν περίπτωση της Τουρκίας, η αμερικανική πλευρά επισημαίνει ότι η προμήθεια των F-16 δεν θα ανατρέψει την ισορροπία και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. 

 

Στη μεν περίπτωση της Ελλάδας, η δική μας κυβέρνηση τονίζει ότι η προμήθεια των F-35 θα οδηγήσει σε αυτό ακριβώς, στην ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της Ελλάδας. 

 

Αυτό έχει μία αντικειμενική πτυχή, εφόσον πράγματι εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. 

 

Όσοι όμως έχουν επίγνωση των πραγματικών δεδομένων, εκτιμούν με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, ότι δεν έχουμε ακόμη δει «όλο το έργο». 

 

Και όπως λένε, η ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή, δεν είναι κάτι επιθυμητό για τις ΗΠΑ. Όπερ σημαίνει, κατ’ εκτίμηση πάντοτε, ότι είτε θα συμβεί κάτι στην πορεία που θα εξαλείψει την τουρκική επιθετικότητα, είτε θα εξασφαλίσει και η Τουρκία σε επόμενο στάδιο τα δικά F-35, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία ισχύος…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.