ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η διπλωματική απάντηση Μητσοτάκη για τον Τραμπ, τα αφελή κηρύγματα της Ευρώπης και μία ανάμνηση από Τσίπρα

Η διπλωματική απάντηση Μητσοτάκη για τον Τραμπ, τα αφελή κηρύγματα της Ευρώπης και μία ανάμνηση από Τσίπρα Κύριο

12:27 - 19 Ιαν 2024
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ένα από τα πιο χαριτωμένα, αλλά και από πολιτικής άποψης σημαντικά, στιγμιότυπα της συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy Ραβί Αργκάουαλ, ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προερία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Πώς σκέφτεστε, όχι μόνο από την ελληνική, αλλά και από την ευρωπαϊκή σκοπιά, την πιθανότητα επανεκλογής του Τραμπ και τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει σε μια σειρά άλλων ζητημάτων στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, είτε πρόκειται για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ είτε για τη Μέση Ανατολή;», ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της συζήτησης.

 

«Νομίζω ότι τελείωσε ο χρόνος», απάντησε αρχικά με χιούμορ ο Πρωθυπουργός, προκαλώντας και το γέλιο του ακροατηρίου και στη συνέχεια σημείωσε: 

 

«Κοιτάξτε, έχω συνεργαστεί τόσο με τον Πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και στο τέλος της ημέρας, θα ήταν, νομίζω, μάλλον ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να εκφράσει τις απόψεις του για αυτό που είναι κατά βάση μια δημοκρατική διαδικασία. Και εμείς, ως Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός να εκλέξει ως τον επόμενο Πρόεδρό του. Νομίζω ότι μερικές φορές η έκφραση απόψεων ή η παρουσίαση σεναρίων καταστροφής ή πολύ αισιόδοξων σεναρίων καταλήγει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Στους πολίτες δεν αρέσει να τους κάνουν κήρυγμα ούτε να τους υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουν. Μπορεί όλοι να έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά πιστεύω ότι είναι μάλλον καλύτερο να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».

 

Προφανώς σκληρά ρεαλιστική (και ενδεδειγμένη) προσέγγιση. 

 

Και πού να θυμηθεί κανείς και τον Τσίπρα που έλεγε δημοσίως ότι «μπορεί ο τρόπος του Τραμπ να μοιάζει διαβολικός, αλλά είναι για καλό»…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.