Ο πρώην διοικητής είπε οτι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Είπε επίσης οτι από θαύμα οι Έλληνες καταθέτες δεν υπέστησαν κούρεμα των καταθέσεων τους και ενώ δεν υπάρχει σήμερα κίνδυνος δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει, αν δεν διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Οι δηλώσεις Προβόπουλου ενόχλησαν, αφενός διότι ενισχύουν το κλίμα αμφισβήτησης της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αφετέρου επειδή ώς πρώην Διοικητής απαγορεύεται να κάνει δηλώσεις για το τραπεζικό σύστημα. Δεν απαγορεύεται από το Νόμο, αλλά κανένας Διοικητής δεν κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις αφού φύγει από το πόστο του. Και αυτό διότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και μπορεί να επηρεάσει τις αγορές εις βάρος των ελληνικών τραπεζών και της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα: Ο κ. Προβόπουλος είναι πλέον πρόεδρος μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας η οποία ασχολείται με τα δημόσια έργα και χρωστάει πάνω από 1 δις Ευρώ στις τράπεζες. Εκ θέσεως λοιπόν, ο κ. Προβόπουλος διαπραγματεύεται με το τραπεζικό σύστημα για χρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις δανείων της εταιρίας στην οποία εργάζεται. Είναι τουλάχιστον άκομψο λοιπόν να κάνει τέτοιες δηλώσεις διότι μπορεί να υποκρύπτουν άλλους στόχους.
Ο μεγάλος κίνδυνος πάντως είναι οτι ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να έχει εσωτερική πληροφόρηση για το τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ και οι δηλώσεις του να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στους καταθέτες.
Για τον λόγο αυτό, όλοι μπορούν να λένε οτι θέλουν για τις τράπεζες, πλην ενός – του πρώην Διοικητή της ΤτΕ.
Καλό θα είναι λοιπόν, ο κ. Προβόπουλος να ξεχάσει το «καπέλο» του διοικητή και να ασχοληθεί με τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, αφήνοντας τους αρμόδιους να ασχοληθούν με το δυσεπίλυτο πρόβλημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Γ.Ν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr