Προανήγγειλε σύγκρουση με τους δανειστές αν επιμείνουν σε κοινωνικά άδικα μέτρα. Ποιά μέτρα εννοεί; Οι δανειστές θεωρούν οτι τα "αντίμετρα" του 2019 πρέπει να είναι η μεγάλη μείωση κατά 10 μονάδες της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η μείωση των υψηλών συντελεστών των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και η μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Αυτά είναι τα κοινωνικά άδικα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο Δραγασάκης. Θεωρεί ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης οτι με αυτά τα μέτρα μειώνεται η φορολογία των πλουσίων, ενώ με τη μείωση του αφορολογήτου αυξάνεται η φορολογία των φτωχών.
Για το ΔΝΤ το ζητούμενο είναι σαφές: Να περάσει η οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης. Και θεωρεί οτι με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα το πετύχουμε αυτό διότι έτσι θα γίνουν επενδύσεις, άρα και προσλήψεις, άρα και αύξηση του ΑΕΠ. Η μείωση των υψηλών συντελεστών φορολογίας και η μείωση του υψηλού ΦΠΑ είναι διορθώσεις διότι έχει επιβαρρυνθεί πολύ η μεσαία τάξη που είναι και η πλέον παραγωγική.
Για τον Δραγασάκη η ανάπτυξη θα έρθει με επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για το πώς θα τις προσελκύσουμε. Και πάλι όμως, η ανάπτυξη δεν είναι ο βασικός στόχος για την κυβέρνηση. Ο βασικός της στόχος είναι η εκλογική πελατεία η οποία χάνεται με την μείωση του αφορολογήτου.
Και για αυτό οι "μάχες" και οι "διαπραγματεύσεις" του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίμονες. Διότι αφορούν στην ύπαρξη του ώς κόμμα και ώς κυβέρνηση. Η λογική του στηρίχθηκε στην προσπάθεια ισοπέδωσης όλων προς τα κάτω και ξαφνικά τώρα οι δανειστές του λένε "τέρμα αυτή η λογική, διόρθωσε τις φορολογικές αδικίες και φέρε ανάπτυξη μέσω επιχειρήσεων".
Το "δίκαιο" για τον Δραγασάκη είναι ότι όποιος παίρνει παραπάνω θα πληρώσει τόσο ώστε να φτάσει και αυτός στο ίδιο επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος με τους κατώτατους μισθούς. Κάθε αναπτυξαικό μέτρο που ευνοεί τις επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικά άδικο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr