Βεβαίως υπάρχει και η παλιότερη πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Τ.Τ. η οποία σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου της μπορεί να επανέλθει αγνοώντας ίσως την Αγροτική την οποία είχε συμπεριλάβει στην προηγούμενη πρόταση της. Κεντρικό πάντως ρόλο στις συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών θα μπορεί να πάιξει πλέον το Δημόσιο, το οποίο διαθέτει πλήθος προνομιούχων μετοχών τις οποίες πήρε ώς αντάλλαγμα για να ενισχύσει τις τράπεζες.
Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η κυβέρνηση θεωρούν νομοτελειακή την συγχώνευση μεταξύ τραπεζών ώστε να δημιουργηθούν δυο ή τρείς μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι θα μπορέσουν να σταθούν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Όμως το ζήτημα δεν είναι απλό όσο κρέμεται πάνω απο τα κεφάλια μας η προοπτική του haircut των ελληνικών ομολόγων. Αν επιλεγεί αυτή η λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, το τραπεζικό σύστημα θα ελεγχθεί απο το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα πρέπει να το στηρίξει απο τις ζημιές που το κούρεμα των ομολόγων θα του δημιουργήσει.
Ενδέχεται λοιπόν οι τραπεζίτες να μην είναι σε θέση να προχωρήσουν σε συμφωνίες σήμερα και για όσο παραμένει σε εκκρεμμότητα ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί το χρέος. Και παρά το γεγονός οτι η αγορά διψά για σενάρια συγχωνεύσεων των τραπεζών, τελικά ίσως να μην είναι εφικτή καμία συμφωνία μέχρις ότου ληφθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαικό επίπεδο.
Υπομονή λοιπόν μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη Σύνοδο Κορυφής που θα καθορίσει το μέλλον μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr