Δυστυχώς το Υπουργείο με δυσκολία δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτή την ουσία και επιμένει στο σκέλος της είσπραξης.
Ο συμψηφισμός των φορολογικών υποχρεώσεων προς ο Δημόσιο με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους, είναι βασική παράμετρος της εξίσωσης «φόροι – ρευστότητα». Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτόν, αλλά με μεγάλη διστακτικότητα. Πολύ φοβούμαστε οτι η ρύθμιση στην οποία θα καταλήξει δεν θα λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας.
Το δεύτερο ζήτημα που αφορά στη ρευστότητα είναι οι έκτακτες εισφορές. Το υπουργείο δείχνει να μην καταλαβαίνει οτι όταν παίρνει το σύνολο των κερδών των επιχειρήσεων μέσω της έκατκτης εισφοράς επι τρία χρόνια, οι επιχειρήσεις ούτε έχουν χρήματα να του δώσουν, ούτε ασφαλώς έχουν καμία διάθεση να του τα δώσουν – αν μείνουν τίποτα «ψιλά» στο ταμείο. Και δεν μιλάμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για τις χιλιάδες μικρότερες που οριακά επιβιώνουν αυτή την εποχή. Το θέμα ετέθη απο τον κορυφαίο στα φορολογικά ζητήματα Πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας καθηγητή Βασίλη Ράπανο, αλλά ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει οτι θα εισακουστεί η πρόταση του για κατάργηση της «μόνιμης έκτακτης» εισφοράς.
Η μόνη ρύθμιση που έχει γίνει ήδη αποδεκτή απο το υπουργείο είναι η καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις. Ποιού ΦΠΑ όμως; Αυτού που δημιουργείται απο νέες τιμολογήσεις ή και των συσσωρευμένων οφειλών απο ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί απο τις επιχειρήσεις, αλλά ζητά το Υπουργείο να του αποδωθεί; Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό διότι το Υπουργείο ζητά απο τις επιχειρήσεις να του αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και που ενδέχεται να μην εισπράξουν ποτέ αν δεν πληρωθούν τα τιμολόγια. Και δεν κάνει μόνο αυτό, αλλά εκθέτει τους επιχειρηματίες που χρωστάνε ΦΠΑ λέγοντας οτι παρακρατούν το φόρο, οτι είναι φοροκλέφτες, οτι διαπράττουν «διαρκές» αδίκημα. Απο την προκαταβολή λοιπόν του ΦΠΑ – διότι περί προκαταβολής πρόκειται όταν η επιχείρηση τιμολογεί σήμερα, πληρώνει το ΦΠΑ αύριο, αλλά θα τον εισπράξει μετά απο 9 μήνες - προέρχεται το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων καθώς και οι απολύσεις εργαομένων και τελικά το κλείσιμο τους. Αυτό λοιπόν το σημείο, δηλαδή η ρύθμιση για τον παρελθόντα ΦΠΑ είναι η πιο γενναία απόφαση που θα μπορούσε να λάβει το Υπουργείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν την έχει λάβει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr