Η αγορά έχει συμπληρώσει πολλές εβδομάδες συσσώρευσης και περιορισμού των διακυμάνσεων, πιστοποιώντας ότι οτιδήποτε έχει συμβεί ως τώρα – αναβαθμίσεις, έξοδος στις αγορές, πτώση ομολόγων – έχει προεξοφληθεί από την πρότερη άνοδο.
Η αγορά έκανε μια εξαιρετική «κούρσα» από τα τέλη Απριλίου έως και τα μέσα Ιουλίου, δίνοντας εξαιρετικές αποδόσεις, με αύξηση τζίρου και ενδιαφέροντος, όμως εδώ και καιρό, είναι φανερό ότι υπάρχει «ανακωχή» πρωτοβουλιών από τους ξένους.
Καινούριο χρήμα δεν εισρέει στην αγορά αλλά ανακυκλώνεται το ήδη υπάρχον και αυτός είναι ο λόγος που οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν κατέλθει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση αξία συναλλαγών ήταν κατακόρυφα πεσμένη το μήνα Αύγουστο καθώς κατήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ, έναντι 78,4 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 78,9 εκατ. τον Ιούνιο και 101 εκατ. ευρώ το Μάιο.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, ο τζίρος κατήλθε στα 30,72 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ακόμη πιο χαμηλά έναντι του Αυγούστου! Ασφαλώς με τέτοιους τζίρους η αγορά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, αν και από σήμερα, αναμένεται σαφείς ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, τουλάχιστον – σε πρώτη φάση – έως τα 50 εκατ. ευρώ αρχικά.
Πλέον, η αγορά έχει μπροστά της μια σειρά από ζητήματα και καταλύτες, που λιγότερο ή περισσότερο θα επηρεάσουν γενικότερα όλο το σύστημα. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη - και μάλλον η δυσκολότερη – αξιολόγηση, διαδικασία που περιλαμβάνει 115 προαπαιτούμενες δράσεις, οπότε αναλόγως με τις… διαρροές και την πορεία των διαπραγματεύσεων θα κινείται και η αγορά.
Στις 24 Σεπτεμβρίου έχουμε τις γερμανικές εκλογές που θα κρίνουν πολλά, ενώ κατόπιν, το ΔΝΤ αναμένεται να πάρει αποφάσεις που συνδέονται με συμμετοχή και τον τρόπο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως, σε πιο βραχυχρόνιο επίπεδο, αυτό που θα δεσπόζει όλη αυτή την εβδομάδα είναι η πολιτική επικαιρότητα και το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού στη ΔΕΘ. Τελευταία η αγορά δείχνει να ανησυχεί και για την πολιτική κατάσταση, υπάρχει μια γενικότερη αναταραχή και μια παραφιλολογία περί εκλογών, εξελίξεων, διεργασιών κ.λπ. και αυτός είναι – για κάποιους αναλυτές – ο λόγος που η αγορά εδώ και εβδομάδες «καθρεφτίζει» προβληματισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε σε χαμηλό ενός μήνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλό πλέον των δύο μηνών! Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά έχει χάσει – σ’ αυτή τη φάση – το momentum που είχε το τρίμηνο Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος, όπου μετά από ένα ράλι περίπου 30% ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε υψηλό περίπου 28 μηνών (858,08 μονάδες στις 17 Ιουλίου).
Από την άλλη πλευρά, παρά την πτώση δεν έχουν αλλοιωθεί τα τεχνικά κεκτημένα, καθώς όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, έως τις 810 μονάδες θεωρείται θεμιτή μια διόρθωση, ενώ εμείς θα σημειώσουμε ότι απολύτως καθοριστική – για την ψυχολογία της αγοράς – είναι η ζώνη των 800 μονάδων, όριο που δεν πρέπει να χαθεί, διαφορετικά θα αλλάξει εντελώς η εικόνα.
Το ζητούμενο λοιπόν αυτή την εβδομάδα είναι αφενός μια επιστροφή στην… κανονικότητα για το τζίρο, με αύξηση προς τα 50-60 εκατ. ευρώ, αλλά και ο επανέλεγχος της περιοχής των 830 μονάδων, με σταδιακή απομάκρυνση από την επικίνδυνη ζώνη των 800-810 μονάδων.
Κλειδί θα είναι η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, που εδώ και εβδομάδες δείχνει σαφή σημάδια κόπωσης, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει την Παρασκευή στις 1.007,25 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 22 Ιουνίου!
Μπορεί το Χ.Α. να έχει βρει νέους πρωταγωνιστές στις μετοχές τις πραγματικής οικονομία και δη στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, όμως η συμπεριφορά των τραπεζών είναι καθοριστική για μια πιο… επιθετική κίνηση, που θα «ξεκολλήσει» το Γ.Δ. από τα παρόντα επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr