ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα: Μειωμένες οι τιμές χονδρικής- Τι ισχύει για τους καταναλωτές

08:16 - 01 Μαϊ 2024 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρεύμα: Μειωμένες οι τιμές χονδρικής- Τι ισχύει για τους καταναλωτές
Η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς λόγω ΑΠΕ και υποτονικής ζήτησης, με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά.

Μάλιστα, για σήμερα, ο Μάιος θα κάνει ποδαρικό με μηδενική τιμή εκκαθάρισης της αγοράς για 8 ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σήμερα, θα έχουν μερίδιο της τάξης του 54,89% στο ενεργειακό μείγμα. Το φαινόμενο των μηδενικών τιμών, ακόμη και των αρνητικών, γίνεται ολοένα και πιο συχνό, καθώς η αγορά ενσωματώνει περισσότερες ΑΠΕ, οι οποίες χαμηλώνουν τις τιμες χονδρικής του ρεύματος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (1/5), η τιμή θα κυμανθεί στα 35,51 ευρώ/MWh ενώ την Κυριακή των Βαΐων, που είχαμε χαμηλό ρεκόρ, η τιμή έπεσε στα 26,53 ευρώ/MWh. Μάλιστα, την Κυριακή, στις 10 το πρωί, είχαμε αρνητική τιμή -1,02 ευρώ/MWh, δηλαδή οι παραγωγοί πλήρωναν για να ενταχθούν στην αγορά.

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος για τον τελικό καταναλωτή;

Η ενσωμάτωση των ΑΠΕ, επιτυγχάνει τον βασικό στόχο, που είναι η μείωση των τιμών εκκαθάρισης της αγοράς. Και βέβαια, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή χονδρικής τόσο μειώνονται και οι λιανικές τιμές του ρεύματος, για τους τελικούς καταναλωτές. Λόγω της πτωτικής τροχιάς της χονδρεμπορικής αγοράς, τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των τελικών τιμολογίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό, έχουν προσεγγίσει τις προ ενεργειακής κρίσης τιμές. 

Το φαινόμενο των μηδενικών ή ακόμη και των αρνητικών τιμών, αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στον τρόπο που καταναλώνουμε, ως τελικοί χρήστες, το ρεύμα, στο μέλλον. Και αυτό διότι, όταν θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές, θα καταστεί εφικτή η δυναμική τιμολόγηση, δηλαδή η χρέωση των καταναλωτών ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην χονδρεμπορική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι, όταν οι τιμές θα είναι μηδενικές ή αρνητικές, θα πριμοδοτούνται με αντίστοιχες εκπτώσεις οι καταναλωτές που μεταφέρουν ενεργοβόρες δραστηριότητες σε εκείνες τις ώρες. Μάλιστα, στο εξωτερικό, υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές για το κινητό που είναι συνδεδεμένες με τον πάροχο και ενημερώνουν ότι υπάρχει χαμηλή χρέωση, ώστε ο καταναλωτής πχ να βάλει πλυντήριο ή να μαγειρέψει εκείνη την ώρα. 

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές, που διαχειρίζονται τη ζήτηση, μπορούν να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και καλύτερες τιμές για τους πελάτες τους.

Στο φόντο αυτό αναμένονται, από ώρα σε ώρα, οι ανακοινώσεις των παρόχων για τα «πράσινα» τιμολόγια, τα οποία, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, θα κριθούν ως προς το τελικό τους αποτέλεσμα από το εύρος των εκπτώσεων. Βέβαια, δεν ακολουθούν όλοι οι πάροχοι πολιτική εκπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι στην αγορά εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια σχετική μικρή πτώση τιμών από τα υψηλότερα επίπεδα των 11,7 λεπτών, όπου είχε διαμορφωθεί το «ταβάνι» τιμών τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, εφόσον οι πάροχοι ακολουθήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική, εκτιμάται ότι η μέση χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι στα 10,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατά τι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των ειδικών προϊόντων τον Απρίλιο, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 01 Μαϊ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.