ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ιδρυτής της Binance θα… πλουτίζει και από τη φυλακή Κύριο

10:22 - 03 Μαϊ 2024 | Νομίσματα
Ο ιδρυτής της Binance θα… πλουτίζει και από τη φυλακή
Ο Changpeng Zhao, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, αναμένεται να δει την περιουσία- μαμούθ του να παραμένει ανέπαφη και πιθανότατα να συνεχίζει να αυξάνεται ακόμα και αν καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Ο ευρέως γνωστός ως «CZ» στους κύκλους των κρυπτονομισμάτων, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση την Τρίτη, αφού ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες ότι επέτρεψε το ξέπλυμα χρήματος στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησής του.

Τον Νοέμβριο, ο Zhao είχε έρθει σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην πολυετή έρευνα για τη Binance. Ως μέρος του διακανονισμού των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Binance με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Zhao παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας και το ανταλλακτήριο συμφώνησε να σχηματίσει ένα διοικητικό συμβούλιο με ανεξάρτητα μέλη, καθώς και επιτροπές συμμόρφωσης και ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ο Zhao βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη φυλακή, ειδικοί και δικηγόροι του κλάδου που μίλησαν στο CNBC λένε ότι η τεράστια προσωπική του περιουσία θα παραμείνει ανεπηρέαστη και είναι, μάλιστα, πιθανό να αυξηθεί.

Ο δικηγόρος εταιρικού δικαίου του Λος Άντζελες, Tre Lovell, λέει στο CNBC ότι η κυβέρνηση δικαιούται μόνο οποιεσδήποτε αποζημιώσεις ή πρόστιμα επιβάλλονται και όχι τα περιουσιακά στοιχεία ή γενικότερα την περιουσία του Zhao στο σύνολό της. Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Neama Rahmani συμφωνεί, προσθέτοντας ότι η προσωπική περιουσία του Zhao δεν θα επηρεαστεί από την ποινή του.

«Επειδή ο Zhao και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία, η κυβέρνηση δεν έλαβε δικαστική απόφαση ή εντολή αποκατάστασης εναντίον του και δεν ασχολήθηκε με τα περιουσιακά του στοιχεία», είπε ο Rahmani. «Θα έχει σημαντική περιουσία όταν βγει από τη φυλακή», συμπλήρωσε.

Η περιουσία του CZ δεν επηρεάζεται

Ο Zhao μετέτρεψε τη Binance, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που συνίδρυσε το 2017, από μια σχετικά «σκοτεινή» εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον αναπτυσσόμενο χώρο των ψηφιακών νομισμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ο Zhao τίθεται πίσω από τα κάγκελα, το μερίδιο ελέγχου του στην Binance σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην κρυπτογράφηση σήμερα.

Συγκεκριμένα, επειδή ο Zhao είναι ένοχος μόνο για μία κατηγορία παραβίασης του νόμου των ΗΠΑ περί τραπεζικού απορρήτου (BSA), θεωρείται ως παραβάτης για πρώτη φορά, και έτσι κατέληξε σε συμφωνία με τις ομοσπονδιακές αρχές να παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά όχι και από το συμφέρον του στην εταιρεία ή να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία.

«Συνήθως, προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που δεν συνδέονται άμεσα με την εγκληματική δραστηριότητα ενδέχεται να παραμείνουν ανεπηρέαστα», δήλωσε ο Braden Perry, πρώην ανώτερος δικαστικός δικηγόρος για την Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. «Τα περιουσιακά του στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να διαχειρίζονται τρίτοι για λογαριασμό του όσο είναι έγκλειστος», συμπλήρωσε.

Αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση από τον Sam Bankman-Fried, τον αμφιλεγόμενο πρώην CEO και ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX. Ο Bankman-Fried είδε την περιουσία του να… κάνει φτερά μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του που χρεοκόπησε το 2022.

«Όσον αφορά την προσωπική περιουσία του CZ, θα μπορούσε ακόμα να διατηρήσει το μερίδιό του στην Binance, καθώς και τα κρυπτονομίσματα του, τα οποία συμβάλλουν επίσης σε ένα άγνωστο αλλά ουσιαστικό ποσό στη συνολική του περιουσία», εξήγησε στο CNBC ο Joshua de Ο Vos, επικεφαλής έρευνας στο CCData.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαδικασία υπεξαίρεσης ή πτώχευσης, είναι πολύ απίθανο ο CZ να δει την περιουσία του να χάνεται, όπως συνέβη με του SBF», είπε ο de Vos.

Επιπλέον, ο Zhao έχει δεχθεί πολύ μικρότερη ποινή, καθώς ο Bankman-Fried καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για εγκλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης του.

Σε αντίθεση με τον Zhao και τις κατηγορίες εναντίον της Binance, το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο του Bankman-Fried αντιμετώπισε ισχυρισμούς για απάτη και κατάχρηση κεφαλαίων πελατών.

Το ράλι κρυπτογράφησης δίνει στον Zhao ώθηση

Οι ειδικοί λένε ότι η περιουσία του Zhao είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι υψηλές τιμές κρυπτονομισμάτων, οι οποίες τείνουν να υποστηρίζουν τη συναλλακτική δραστηριότητα στη Binance, ενισχύουν το προσωπικό του… πορτοφόλι.

«Ο CZ θα είναι πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη φυλακή», δήλωσε ο Yesha Yadav, καθηγητής Νομικής και αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και μετά από μια σειρά από νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον του, και πολλών άλλων αγωγών υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παραμένει σε εξέλιξη.

Η SEC κατηγόρησε την Binance ότι έκανε πολλές μη καταχωρημένες προσφορές και πωλήσεις χρεογράφων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα υπάρξει απόφαση για την υπόθεση.

Ο Zhao είχε εκτιμώμενη προσωπική καθαρή περιουσία 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 8 Μαρτίου 2024, από 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes World’s Billionaires, η οποία κατατάσσει τους πλουσιότερους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τιμές μετοχών και συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, μια ξεχωριστή μέτρηση των πλουσιότερων του κόσμου, καθορίζει την καθαρή περιουσία του Zhao σε ακόμη υψηλότερο ποσό, 42,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, ο Zhao αναφέρεται ευρέως ότι έχει μερίδιο 90% στην Binance και η περιουσία του προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοκτησία του στην εταιρεία.

Η Binance είναι μακράν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο με βάση τον όγκο συναλλαγών, καθώς επεξεργάστηκε σχετικό όγκο αξίας 18,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες δεδομένων αγοράς κρυπτονομισμάτων CCData.

Περίπου το 80%, ή 14,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, από αυτόν προήλθε από παράγωγα προϊόντα, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ενώ τα υπόλοιπα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από άμεση διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση παραγώγων αποτελεί βασικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Binance.

Και παρόλο που η Binance έχει δει το μερίδιο αγοράς της να πέφτει στο 41,6% από τότε που ο Zhao παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Νοέμβριο του 2023, η εταιρεία παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης συνολικά, πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ο Zhao έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει προσωπικές επενδύσεις σε Βitcoin και το token BNB της Binance, ωστόσο δεν αποκάλυψε την αξία αυτών των συμμετοχών. Το Binance Coin, ή αλλιώς BNB, έχει αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος στα 576 δολάρια.

Ο Lucas Kiely, επικεφαλής επενδύσεων της πλατφόρμας ψηφιακού πλούτου Yield App, δήλωσε ότι το «σημαντικό μερίδιο του Zhao στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο κατ' όγκο τον καθιστά πιθανό να επωφεληθεί από τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων».

Η πρόσφατη έγκριση ETF Bitcoin στις ΗΠΑ οδήγησε σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αγορά κρυπτογράφησης και βοήθησε στην πυροδότηση ενός κύματος νέων θεσμικών επενδύσεων, σύμφωνα με τον Kiely και αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα όφελος για την Binance.

«Τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Binance και κατ' επέκταση στον πλούτο του CZ», είπε στο CNBC.

Ο Zhao δέχθηκε μερικό πλήγμα στη συνολική του περιουσία, καθώς αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, επιπλέον των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Binance. Ο Yadav σημείωσε ότι είναι επίσης πιθανό ο Zhao να κάνει κάποια συνεισφορά στα δισεκατομμύρια που οφείλει η Binance στην κυβέρνηση.

Ο Yadav λέει στο CNBC ότι, παρόλο που ο τεράστιος πλούτος του CZ δεν απειλείται άμεσα λόγω της καταδίκης του σήμερα, μπορεί να υπάρχουν ακόμα έμμεσες συνέπειες.

«Ο αρνητικός μακροπρόθεσμος αντίκτυπος
στην Binance θα μειώσει την αξία της επένδυσης του CZ στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης», εξήγησε. «Αντίθετα, ωστόσο, ο CZ μπορεί ακόμη και να ωφεληθεί εάν η Binance ξεκινήσει μια πορεία προς την ανάκαμψη μετά τις δικαστικές εξελίξεις και τις δεσμεύσεις της προς τις Αρχές και, ως αποτέλεσμα, ανακτήσει το μερίδιο αγοράς της με την πάροδο του χρόνου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.