Γενικεύει, όμως, το θέμα αναφέροντας ότι «η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και άλλα μεσογειακά κράτη μέλη λόγω της αλλαγής του κλίματος.»
Ο Επίτροπος πληροφορεί ακόμη ότι, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν δημοσίευσε διάφορες εκθέσεις για τις βιοφυσικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, όπως το έργο PESETA (Προβολή των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση ανάλυση από κάτω προς τα πάνω).
Επικαλούμενος τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα του Κέντρου, ο Επίτροπος υποστηρίζει πως δείχνουν ότι, το μεσογειακό κλίμα της Κύπρου θα γίνει πιο άνυδρο, ιδίως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Τονίζει δε ότι, ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν μόνο κατά 2°, η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπτώσεις όπως η λειψυδρία και οι παράκτιες ζημίες (στη δεύτερη περίπτωση, περίπου 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως το 2050).
Καταλήγει δε, αποκαλύπτοντας ότι, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ΕΕ υποστήριξε την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου προσαρμογής της Κύπρου μέσω του έργου CYPADAPT του LIFE.
Δύο επιπλέον έργα LIFE παρέχουν επί του παρόντος στήριξη για την προστασία της δημόσιας υγείας και των αστικών κοινοτήτων από τις κλιματικές επιπτώσεις στην Κύπρο. Η κοινή γεωργική πολιτική υποστηρίζει επίσης την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, τον μετριασμό και τη σχετική διαχείριση των κινδύνων στη γεωργία μέσω των συστημάτων και μέτρων που διατίθενται στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων, της κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και του κυπριακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.
Στην ερώτηση του, από τις 5 Ιουνίου 2018, ο κύπριος ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Κώστας Μαυρίδης, υποστήριζε ότι, στην Κύπρο, τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά από την ένταση και συχνότητα φυσικών καταστροφών και ζημιογόνων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες, ανθυγιεινή σκόνη στην ατμόσφαιρα, εισχώρηση της θάλασσας στην ενδοχώρα και άλλα), που πρόκειται να οξυνθούν στα επόμενα χρόνια.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr