ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριαντάρια από τον Μάρτιο- Ρεκόρ 14 ετών και... έπεται συνέχεια

19:22 - 28 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
Τριαντάρια από τον Μάρτιο- Ρεκόρ 14 ετών και... έπεται συνέχεια
Η ζέστη σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει καλοκαιρινές συνθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα, πριν καν βγει ο Μάρτιος. Οι προβλέψεις μάλιστα για τις τελευταίες ημέρες του μήνα, αλλά και τις αρχές του Απριλίου θυμίζουν καλοκαίρι.

Ο χειμώνας φέτος ήταν εξαιρετικά χαλαρός, με το Ελ Νίνιο να επηρεάζει τα δεδομένα. Τόσο ο Ιανουάριος, όσο και ο Φεβρουάριος σημείωσαν ιστορικά υψηλά. Πολλοί περίμεναν ότι ο Μάρτης θα αποδειχθεί "Μάρτης και παλουκοκάφτης", αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Μάρτιος σημειώνει ιστορικά υψηλά στις θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκειά του, ενώ οι βαθμοί κελσίου που πιάνει αυτές τις τελευταίες του ημέρες έχουν να καταγραφούν από το 2010.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη έφτασε στους 32,6 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Η τιμή αυτή καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στον Αλικιανό Χανίων και είναι η υψηλότερη από το 2010, χρονιά στην οποία ήδη λειτουργούσαν αρκετοί σταθμοί του meteo.gr στην Κρήτη.

Οι αμέσως προηγούμενες μέγιστες τιμές στο νησί ήταν 30,1 βαθμοί Κελσίου σε Φαλάσαρνα και Βρύσες Χανίων στις 31/03/2010.

Αλλά και την Πέμπτη (28/3) η εικόνα δεν άλλαξε. Η αφρικανική σκόνη υποχώρησε ανά περιοχές, ωστόσο, η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Αυτό, όμως, συμβαίνει ουσιαστικά από τον περασμένο Ιούλιο του 2023. Κάθε μήνα έκτοτε καταγράφονται ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές ακόμα χώρες.

Κοντά στους 25 βαθμούς θα κινηθεί η θερμοκρασία στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, ενώ από Δευτέρα που αλλάζει ο μήνας θα έρθουν 30άρια, με αφρικανική σκόνη.

Η Πρωταπριλιά λοιπόν θα μοιάζει με καλοκαίρι και δεν θα είναι ψέμα... Φυσικά, οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και αναμένουν ένα καλοκαίρι με καύσωνες. Η κλιματική κρίση δηλώνει φέτος δυναμικό παρών με τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει παγκοσμίως και τα σημάδια της να είναι πλέον εμφανή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.