Ως προς το τελευταίο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός της πραγματικής «καθίζηση'» των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ ...υποδεκαπλασιάστηκαν, από 10% περίπου το 2007 σε 1% το 2014.
«Η προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και από τη διαμόρφωση ενός σταθερού πολεοδομικού και φορολογικού θεσμικού πλαισίου», αναφέρει η έκθεση.
Το μόνο «φως» που βλέπει η ΤτΕ είναι στο κομμάτι των τουριστικών ακινήτων: Ο συγκεκριμένος κλάδος προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα ήταν ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια του 2014 κι εξακολούθησε και το 2015 να θεωρείται από την αγορά ως ο κατ' εξοχήν τομέας με ευνοϊκές προοπτικές ταχείας ανάκαμψης, καθώς η δυναμική του τουριστικού κλάδου εξασφαλίζει δυνατότητες αποκόμισης υπεραξιών και αποδόσεων, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα.
Ανασταλτικό παράγοντα για νέες επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα, εκτός από την οικονομική αβεβαιότητα και τα επανειλημμένως καταγεγραμμένα γραφειοκρατικά, τεχνικά και νομικά ζητήματα, αποτελεί η έλλειψη επενδυτικού προϊόντος ειδικά στον τομέα του τουρισμού υψηλών προδιαγραφών. Η ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού αναμένεται τελικά να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη ακινήτων της κατηγορίας αυτής.
Ως προς τους παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν θετικά για την ανάκαμψη συνολικά της εγχώριας κτηματαγοράς η ΤτΕ αναφέρει ότι η πρόσφατη μείωση των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, καθώς και η μελλοντική αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας βάσει των εμπορικών τιμών, αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αγοράς. Τέλος, η προώθηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών για την ελληνική αγορά ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, δηλ. από το 2008, έως και το δ' τρίμηνο του 2015, η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων (μέσο επίπεδο) έφθασε σε ονομαστικούς όρους το 41,2%. Στα επαγγελματικά ακίνητα, σωρευτικά, από το α' εξάμηνο του 2010 (οπότε ξεκίνησε η συγκέντρωση στοιχείων από τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) έως και το α' εξάμηνο του 2015, οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν κατά 30,6%. Η αντίστοιχη σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών ανήλθε σε 30,4%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr