Θεαματικό είναι το ποσοστό των παιδιών (99,4%) που διατηρούν λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο , ενώ άλλοι δεν ασχολούνται τόσο, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Τα αγαπημένα social media των παιδιών
-facebook 36,7%
-twitter 9,2%
-instagram 29,8%
-viber 36,7%
-skype 27,3%
-snapchat 8,8%
-άλλο 11,7%
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι νεότερες ηλικίες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι προκειμένου να ακούσουν μουσική (80,4%). Το 72,2% για να συνομιλήσουν με τους φίλους τους, ενώ γύρω στο 69% για να βρουν βοήθεια για τα μαθήματά τους. Λίγο λιγότερα είναι τα παιδιά που ασχολούνται με το διαδίκτυο για να παίξουν παιχνίδια (67%), ενώ πολλά είναι και αυτά που βλέπουν ταινίες μέσα από το ίντερνετ (64,1%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 18% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε πως έχει βιώσει το συναίσθημα του φόβου κατά την πλοήγηση. Οι περισσότεροι μίλησαν στους γονείς για το περιστατικό, ενώ άλλοι στους φίλους. Κάποιοι δεν το είπαν σε κανέναν, ενώ λιγότεροι εμπιστεύτηκαν τους δασκάλους.
Οι τρόποι με τους οποίους «απειλήθηκαν» τα παιδιά
-απειλές/βρισιές 31,9%
-πονηρή προσέγγιση από άγνωστο 26,6%
-ψεύτικες φήμες 38,3%
-ηλεκτρονική επίθεση 10,6%
-άλλο 10,6%
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν πως είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο περίπου 1 ώρα την ημέρα, ενώ κάποιοι πως πλοηγούνται 2-3 ώρες. Λιγότεροι είναι αυτοί που ξεπερνούν τις 4 ώρες.
Τα παιδιά, στη συνέχεια, εξήγησαν πως νιώθουν περισσότερη ασφάλεια κατά την πλοήγησή τους αν «κλικάρουν» γνώριμα sites (44%). Σε ποσοστό 30,7% παραδέχθηκαν πως αισθάνονται ασφαλή όταν κάνουν ερωτήσεις σε γονείς και δασκάλους, τη στιγμή που το 27,6% των παιδιών ζήτησε περισσότερη ενημέρωση.
Να σημειωθεί πως στην έρευνα πήραν συνολικά μέρος 524 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κορίτσια. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 10-14 ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr