Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι δύο απελαθέντες ήταν καλά γνωστοί στην πόλη, όπου υπάρχει μικρή κοινότητα Ρώσων και όπου έχει ιδρυθεί το «Σπίτι της Ρωσίας» ως πολιτιστικό κέντρο, με χρηματοδότηση από τη Μόσχα και με Ρώσους χορηγούς που έχουν διασυνδέσεις με την Αγία Πετρούπολη να πληρώνουν για την ανέγερση νέου ναού με τις ευλογίες του τοπικού μητροπολίτη Άνθιμου.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διπλωμάτες κατηγορούνται ότι συνέπραξαν με επιχειρηματίες για να χρηματίσουν τοπικούς άρχοντες, κληρικούς, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιές ομάδες στη βόρεια Ελλάδα με στόχο να εντείνουν τη δημόσια αντίδραση στη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «οι Ρώσοι θέλουν να επιφέρουν την κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτειναν την κανονική ανάμιξή τους στη Μακεδονία και στη Θράκη».
Μία απόπειρα δωροδοκίας απέτυχε, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, όταν ένας Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στο διοικητή του.
Οι FT σχολιάζουν ότι το να απελάσει η Ελλάδα Ρώσους διπλωμάτες είναι εντυπωσιακό όχι μόνο λόγω των στενών πολιτιστικών και θρησκευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και επειδή στην ηγεσία είναι ένα αριστερό κόμμα που κάποτε απολάμβανε θερμούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
«Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές», συνεχίζει ο Έλληνας διπλωμάτης. «Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος μετώπου αντιμέτωπο με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η Ελλάδα απέφυγε να απελάσει Ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».
Οι Ρώσοι διπλωμάτες, συνεχίζει το δημοσίευμα, πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές ομάδες μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία. «Μπορείς να αγοράσεις πολλή υποστήριξη με 20-30 χιλιάδες ευρώ σε μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι έχουν μπουχτίσει με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα», δηλώνει μία πηγή της εφημερίδας.
Δυτικός διπλωμάτης σχολιάζει: «Είναι μία αρκετά εκλεπτυσμένη επιχείρηση που διεξάγεται υπό το προπέτασμα προώθησης των μακρόχρονων πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και της κοινή ορθόδοξης θρησκευτικής τους κληρονομιάς».
Αφού αναφέρεται στις μέχρι τώρα θερμές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Μόσχα και στη μη απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα μετά από την υπόθεση Σκριπάλ, σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες, οι FT αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις στους ακροδεξιούς κύκλους της χώρας για ένα νέο κόμμα με βάση στη Μακεδονία. Θα λειτουργούσε με εθνικιστική πλατφόρμα και θα επιδίωκε να δυναμώσει τους δεσμούς με τη Μόσχα.
Ένα τέτοιο κόμμα, καταλήγει το δημοσίευμα, θα αναμενόταν να έχει ισχυρή στήριξη από τον ποντιακό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος αισθάνεται πολύ κοντά στην ορθόδοξη Εκκλησία και διατηρεί κάποια νοσταλγία για την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Πολιτικός αναλυτής χαρακτηρίζει τους Πόντιους «φυσικό στόχο για τον ρωσικό ακτιβισμό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr