Η έκθεση, που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει το Reporter.gr, στηρίζεται στα όσα «ιδίοις όμασι» διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της CPT, που «όργωσαν» τα κέντρα υποδοχής και στέγασης προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου και σε κέντρα κράτησης της Aττικής, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2016 και η καθυστέρηση της κοινοποίησης της οφείλεται σε αίτημα των ελληνικών αρχών, που ήθελαν να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και οι απαντήσεις τους, που δόθηκαν ένα…εξάμηνο αργότερα!
Hotspots!
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης της CPT, τα μέλη της Επιτροπής κυριολεκτικά «έφριξαν», επισκεπτόμενα τα κέντρα υποδοχής και αναγνώρισης σε Λέσβο και Χίο όπου, κατ’ αρχήν, έγιναν αποδέκτες βάσιμων ισχυρισμών, για κακομεταχείριση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από αστυνομικούς.
Οι συνθήκες κράτησης προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών ήταν επιεικώς απάνθρωπες, σημειώνει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι:
*Υπήρχαν προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού, τα τρόφιμα, τη βασική παροχή υγειονομικής περίθαλψης και την αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.
*Οι συνθήκες στο κλειστό τμήμα Β του κέντρου Moria ήταν ιδιαίτερα κακές και μπορούσαν να θεωρηθούν ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Οι ισχύουσες νομικές διασφαλίσεις ήταν ελλιπείς και αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της κράτησης ορισμένων κρατουμένων.
*Η κατάσταση παρέμεινε ιδιαίτερα εκρηκτική και κατά την επίσκεψη του κλιμακίου τον Ιούλιο του 2016, στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου, με την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης να κυριαρχεί και την ανεπαρκή παροχή πληροφοριών και νομικής βοήθειας να αποτελεί …κανόνα.
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι, είχε γίνει ιδιαίτερα οξύ το διαρθρωτικό πρόβλημα, της έλλειψης κατάλληλης στέγασης για τα ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά (UASC) σε ειδικά ανοικτά καταφύγια, με αποτέλεσμα, αρκετές εκατοντάδες παιδιά να κρατούνται συχνά για μακρές περιόδους κράτησης.
Στην έκθεση της η CPT επικρίνει και πάλι τη φροντίδα και τις κακές συνθήκες διαβίωσης που προσφέρονται στα παιδιά του UASC που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας και στην Πέτρου Ράλλη.
Η Αμυγδαλέζα είναι εντελώς ακατάλληλη για την κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και η Πέτρου Ράλλη, που λειτουργεί ως μεγάλη αστυνομική μονάδα κράτησης, είναι ακόμη λιγότερο καλά εξοπλισμένη για να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Εντελώς ακατάλληλες ήταν και οι συνθήκες κράτησης προσφυγόπουλων και στην Μυγδονία της Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, κρατούνταν, για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες σε αστυνομική κράτηση για σκοπούς "προστασίας" χωρίς βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη αντί να τους δοθεί στέγη σε κατάλληλο καταφύγιο.
Συνθήκες κράτησης ενηλίκων προσφύγων
Τα μέλη της Επιτροπής συγκέντρωσαν αξιόπιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πληθώρα κρατουμένων προσφύγων και μεταναστών, είχε υποστεί σωματική κακομεταχείριση από αστυνομικούς , στα κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Πέτρου Ράλλη.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, οι συνθήκες κράτησης σε αυτές τις δύο εγκαταστάσεις ήταν εντελώς ανεπαρκείς για την διαμονή παράνομων μεταναστών για σύντομες χρονικές περιόδους, πόσο μάλλον για εβδομάδες ή μήνες.
Η CPTσυνιστά ότι στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ότι κάθε άτομο που κρατείται πρέπει να έχει καθαρό στρώμα , να υπάρχει απολύμανση σ’ όλους τους χώρους διαμονής και για λόγους δημόσιας υγείας να διενεργείται ιατρικός έλεγχος κατά την υποδοχή των προσφύγων.
Στην Πέτρου Ράλλη, απαιτείται, κατά την CPT, δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης των βρώμικων, βουλωμένων και μολυσμένων χώρων διαμονής και για τη βελτίωση της κακής παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Όσον αφορά το αστυνομικό τμήμα της Δραπετσώνας, οι συνθήκες διαβίωσης που μοιάζουν με μπουντρούμι ήταν άθλιες και οι κρατούμενοι δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Η CPT θεωρεί ότι η παραμονή ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί απάνθρωπη και εξευτελιστική, καθώς και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Οι ελληνικές αρχές καλούνται να καταργήσουν οριστικά το αστυνομικό τμήμα.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
*** Ολη η έκθεση και οι απαντήσεις των αρμοδίων υπουργων της ελληνικής κυβέρνησης στα συνημμένα (στα αγγλικά)
- Greek_GOV_REPLY.pdf (276 Λήψεις)
- CPT_report_on_Greece_Sept_2017.pdf (255 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr