Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να έμεινε αλώβητη, όμως επί των άρθρων δοκιμάστηκε - έστω εν μέρει - η συνοχή της. Αυτό που έχει σημασία πάντως, είναι πως η διαφοροποίηση της κυρίας Κατριβάνου έχει και μια επιπλέον πολιτική διάσταση, καθώς η ίδια είναι εξέχον μέλος της εσωκομματικής ομάδας των «53» η οποία έχει διατυπώσει σε αρκετές περιπτώσεις τον δικό της λόγο για την πορεία της κυβέρνησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες, γίναμε μάρτυρες δύο διαφορετικών ιστοριών, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και στόχους. Από τη μια μεριά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πείσει ότι με την ψήφιση των μέτρων επιβολής έμμεσων φόρων και την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, κλείνει ένας δυσμενής κύκλος, ότι είναι τα «τελευταία δύσκολα μέτρα», όπως είπε και ότι το αναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, «σηματοδοτούν μια νέα εκκίνηση για την Ελλάδα». Στον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέφερετο αίτημα των εκλογών και μια νέα εναλλακτική πρόταση για την πενταετία 2017 - 2021 το νόημα της οποίας συμπυκνώνεται στο σχήμα 2% πρωτογενή πλεονάσματα ανά έτος - 4% ανάπτυξη ανά έτος, κάτι που, όπως είπε, μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή επικεντρώθηκε, πέραν της προσωπικής πολιτικής επίθεσης κατά του αντιπάλου του Αλ. Τσίπρα, στο θέμα των πρόωρων εκλογών και κυρίως στον οδικό χάρτη που σκέφτεται ο ίδιος να ακολουθήσει για την πενταετία 2017 - 2021.
«Το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο καλύτερα για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτη, που προέβλεψε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017, άποψη που θεωρήθηκε ότι έστω και στο επίπεδο των εντυπώσεων «αποδυναμώνει» την θέση του κόμματος για εκλογές το νωρίτερο δυνατόν, αφού η Συγγρού διακηρύσσει σε όλους τους τόνους, ότι κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ζημιώνει τον τόπο. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την συζήτηση περί εκλογών στην «ράγα» που έχει επιλέξει εκείνος, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό, όπως παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές, απομακρύνεται στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαίου το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της χρηματοδότησης της χώρας και βεβαίως το ζήτημα της όποιας διευθέτησης του χρέους.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα πέρα από το αίτημα των εκλογών, προφανώς για να μην εγκλωβιστεί από τις εξελίξεις στην άκαρπη εκλογολογία. Έτσι, επιδίωξε να σκιαγραφήσει το μεταρρυθμιστικό μοντέλο της επόμενης πενταετίας πάνω στο οποίο η ΝΔ θα επιχειρήσει να οικοδομήσει την εναλλακτική πρότασή της. Αίσθηση προκάλεσε στο πλαίσιο αυτό η δήλωσή του ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας αποτελούν πλειοψηφικό μέτωπο που «θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη ΝΔ».
Όσον αφορά την εναλλακτική πρότασή του για την πενταετία 2017 - 2021 έκανε λόγο για μια «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία» και μια «συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους». Ως σημείο αφετηρίας αυτής της νέας «συμφωνίας αλήθειας» έθεσε την διαπίστωση ότι «η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια». Όπως είπε «τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα». «Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα», διευκρίνισε, γι’ αυτό ζήτησε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να αναθεωρηθεί στο 2%.
Στην κατεύθυνση αυτή εκτίμησε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες «για μία μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους», στους οποίους θα πρέπει κατά τον κ. Μητσοτάκη να πούμε: «Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία».
Είναι το «2% συν 4%», όπως το τιτλοφόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, δηλώνοντας ότι «αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας». Δηλαδή, 2% πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη, για την οποία ανέφερε ότι είναι εφικτός στόχος για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π.της χώρας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ, δηλαδή 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος και 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. «Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο - ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα - υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr