Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά την επώδυνη συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών, με το διπλό πακέτο μέτρων. Κι αυτό, διότι το Μέγαρο Μαξίμου ταλαντεύεται μπροστά σε δύο επιλογές:
Τα προληπτικά μέτρα θα προβλέπονται μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού σταθεροποίησης, όταν καταγράφονται δημοσιονομικές αποκλίσεις, ή θα νομοθετηθούν με κάποια άλλη μορφή, όπως είναι για παράδειγμα με λίστα συγκεκριμένων μέτρων.
Το Μέγαρο Μαξίμου, ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, μένει να μορφοποιηθεί ο μηχανισμός. Αν ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα, τότε πράγματι θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα.
Δεν σταματά η διαπραγμάτευση
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, αρχίζουν και πάλι στο Χίλτον. Και, όπως αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τους συνεργάτες του, θα έρθει, για ακόμα μια φορά, αντιμέτωπος με τον ορυμαγδό απαιτήσεων εκ μέρους των πιστωτών.
Στην κυβέρνηση άπαντες έχουν το βλέμμα στραμμένο στο έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης και στα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι άμεσες. Στην κυβέρνηση περιμένουν και τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Κάμερον στο Αννόβερο, καθώς πρόκειται για αποφάσεις που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο.
Τα δύο σενάριο
Σύμφωνα με με τις ίδιες πηγές, η κυβερνητική πεποίθηση είναι πως στο καλό σενάριο «θα περάσει ο μηχανισμός, θα ανοίξει το θέμα της απομείωσης του χρέους και τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα πάμε σε ψηφοφορίες».
Το κακό σενάριο είναι να απαιτήσει ο Β. Σόιμπλε συγκεκριμένα μέτρα και η διαπραγμάτευση να βρεθεί σε αδιέξοδο. Η ίδια πηγή εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα του Eurogroup λέγοντας ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γιατί «έχουν υπάρξει πολλά στο παρελθόν»!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr