Η κυβέρνηση, γνωρίζει τι ακριβώς υπέγραψε στην περιπετειώδη νύχτα του περασμένου Ιουλίου και καλείται τώρα από τους δανειστές να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, επιχειρεί και πάλι να ζητήσει σημαντικές εκπτώσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, επικαλούμενη την πολιτική κατανόηση των θεσμών.
Όχημα ευκαιρίας σε αυτήν την προσπάθεια, αποτελεί η έκθεση της Eurostat, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε λίγες ώρες και από όσο είναι σε θέση να γνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτιμά θετικά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, η απόφαση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία, όπως εκτιμάται, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και να ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας, προσφέρει, κατά τον Α. Τσίπρα ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Όχι τώρα η συζήτηση για νέα μέτρα
Τις απόψεις αυτές μετέφερε χθες ο πρωθυπουργός στην Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία, στην διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις ότι η ελληνική οικονομία «υπεραπέδωσε το 2015», θα πρέπει να συνυπολογιστούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, υπάρχουν οι δυνατότητες η αξιολόγηση να κλείσει σε «τεχνικό επίπεδο» μέχρι την Παρασκευή και να επισφραγιστεί η συμφωνία μέχρι το Πάσχα.
Εν συνεχεία, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να μετατεθεί η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ, στο απώτερο μέλλον, δεδομένου, όπως υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη ότι αυτήν την στιγμή είναι άκαιρη και θα λειτουργούσε δυνητικά σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Οι διαθέσεις των δανειστών ειδικά ως προς το τελευταίο θα φανούν στις σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς που έχουν ως αντικείμενο την εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Είναι πρόδηλο ότι οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, οφείλονται στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί πολιτικά ένα ήδη βαρύ πακέτο μέτρων 5,4 δις ευρώ, γεγονός που ωθεί το Μαξίμου σε αναζήτηση πολιτικών λύσεων, με βάση τις οποίες θα μπορούσε να τροποποιηθούν εν κινήσει οι ρητές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός.
Εμπόδιο η υπογραφή Τσίπρα
Αλλά για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση η κυβέρνηση οφείλει να συμφωνήσει στην πώληση όχι μόνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των ενήμερων, με εξαίρεση όσων δανειοληπτών έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη μέχρι την 1.1.2016.
Αφετέρου, τα νομοσχέδια που παρουσίασε για το ασφαλιστικό και το φορολογικό περιέχουν επαχθείς αλλαγές για τη ζωή χιλιάδων πολιτών, αλλά, ακόμα κι έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν την κατανόηση, όπως προσδοκά ο Α. Τσίπρας των δανειστών.
Στο κλίμα αυτό και καθώς δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και όλες οι ελπίδες προσανατολίζονται τώρα στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.
Είναι μάλιστα πιθανό, όπως αφήνουν να διαφανεί αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, να αναζητήσει η κυβέρνηση κάποιου είδους συμφωνία μόνο με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, δεδομένου ότι το ΔΝΤ επιμένει στις αξιώσεις του.
Αν όμως μέχρι και τότε δεν επιτευχθεί λύση, τότε οι εφιάλτες του περασμένου καλοκαιριού θα είναι επί θύραις βάζοντας σε κίνηση τις μυλόπετρες πολιτικών εξελίξεων.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr