Με αυτά τα δεδομένα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νέου καταστατικού της ΝΔ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το 10ο Τακτικό Συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν πως το Συνέδριο, μέσω του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να στείλει ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα, που θα συνάδει με το «οξυγόνο» που αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα για το Συνέδριο. Δεδομένο είναι πάντως ότι θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των διαγραφών και της αποπομπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ στόχος της ηγεσίας είναι να αποφευχθούν τυχόν νέες εσωκομματικές συγκρούσεις, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υποχωρήσει από τις θέσεις του για τις καταστατικές αλλαγές.
Οι αλλαγές στο νέο καταστατικό
Επί τάπητος θα τεθούν οι καταστατικές αλλαγές που προωθεί η νέα ηγεσία, με στόχο το «άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία», αλλά και την εσωκομματική επικράτηση. Ως εκ τούτου, όπως επιβεβαιώνεται και στο προσχέδιο του καταστατικού, προβλέπονται μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις. Σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.
Επιπλέον, το Συνέδριο του κόμματος θα συνέρχεται κάθε χρόνο με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας, ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εx officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος-κράτους, ενώ εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Πέραν τούτου, ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για την απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού και την τήρηση του «χρυσού κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αλλαγές υπάρχουν και στη διάρκεια της θητείας του προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νέο καταστατικό η θητεία του προέδρου παρατείνεται εφόσν στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Ωστόσο, σε περίπτωση που η θητεία του προέδρου έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.
Στροφή στην αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα πάντως από τη Συγγρού, επανέρχονται στην... κανονικότητα της σκληρής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, να εγκαλεί το Μαξίμου γιατί «παιανίζει τις ήττες του». Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση αναζήτησης μίας επικοινωνιακής φόρμουλας για τη διαχείριση του νέου, πρόσθετου πακέτου μέτρων που είναι έτοιμη να φέρει στις πλάτες των πολιτών. «Αντί να απολογείται, θριαμβολογεί γιατί με τη ‘’διαπραγμάτευσή’’ της ανεβάζει συνεχώς το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. Αλλά τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που παρουσιάζει τις συνεχείς ήττες της σαν συνεχείς νίκες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι μετά από 15 μήνες η χώρα βρίσκεται να έχει κάνει βήματα προς τα πίσω, καθώς όπως υπενθύμισε και ο κ. Κουμουτσάκος, ανατρέχοντας στις δηλώσεις Ντομπρόφσκις, «το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της καθώς τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, η ανάπτυξη είχε επιστρέψει στη χώρα ενώ είχαν αρχίσει να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών ενώ ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr