Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός, αναφερθείς στις λανθασμένες εκτιμήσεις του Ταμείου, τις οποίες αναγνώρισε λίγες ώρες νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχολίασε «στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους».
Ο πρωθυπουργός, σχολίασε πως «κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, όπως και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», και «περιγράφοντας» τον Π. Τόμσεν έκανε λόγο περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Ωστόσο, για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.
«Το λάθος βρίσκεται στους κανόνες»
«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», επανέλαβε και προσέθεσε ότι προέχει τώρα η διόρθωση του λάθους.
Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «καταλήξαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, αλλά, υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο να την τηρήσουν και οι δανειστές μας».
«Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής» είπε ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε ότι «αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους» σπεύδοντας να σημειώσει πως «όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε- 0,2% έως 0,5%, αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά. Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε».
Ο κ. Τσίπρας την ίδια ώρα, επιχείρησε να συσχετίσει την οικονομική κρίση με τα θέματα ασφαλείας και το προσφυγικό πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτό, επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα κατά των μεταναστών στην Ειδομένη, αποφεύγοντας όμως οιαδήποτε αναφορά στην είσοδο κομάντος της FYROM σε ελληνικό έδαφος.
Κόστα: «Είμαστε μαζί σας»
«Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στις δικές του δηλώσεις.
«Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία», είπε προσθέτοντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».
«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε «να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης».
«Εμείς- είπε-βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr