Η ήδη προβληματική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ε.Ε απειλείται με κατάρρευση πριν την ώρα της, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να αποβιβάζονται στα ελληνικά παράλια με τους συνήθειες πυκνούς ρυθμούς.
Η κυβέρνηση που έχει εντείνει τα μέτρα επιτήρησης και επιφυλακής σε αεροδρόμια και ξένες πρεσβείες, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών, επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ελλάδα «είναι ασφαλής χώρα».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι στόχος για ιστορικούς λόγους, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί είμαστε πέρασμα πολλών ανθρώπων και βρισκόμαστε σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις. Δεν έχουν εντοπιστεί πυρήνες ή κινήσεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν» είπε καθησυχαστικά στον Σκάϊ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Δεν έχουν ωστόσο, όλοι την ίδια άποψη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας.
«Υπάρχει γενική απειλή για τρομοκρατία και δράσεις πολιτικής βίας. Οι επιθέσεις μπορεί να είναι αδιάκριτες, μεταξύ άλλων και σε μέρη στα οποία συχνάζουν ξένοι. Τα σημαντικότερα βρετανικά συμφέροντα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να επανεξετάζουν τακτικά τα μέτρα ασφαλείας τους», αναφέρει το Foreign Office στην ιστοσελίδα του για τη χώρα μας.
Υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις, με εκρηκτικά και αυτόματα όπλα, ενάντια σε ελληνικούς Θεσμούς, εμπορικά κέντρα, ΜΜΕ, διπλωματικούς στόχους και την αστυνομία, το κείμενο επισημαίνει ότι οι Βρετανοί δεν θεωρούνται συνήθως ιδιαίτερος στόχος, αλλά προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις μπορεί να γίνουν σε μέρη που επισκέπτονται ξένοι πολίτες.
Το πρόβλημα αγγίζει και την Ελλάδα
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν αφήνει ανέπαφη την Ελλάδα.
«Έχει αποδειχθεί, δυστυχώς όχι με ευχάριστα γεγονότα τα οποία ακολούθησαν, ότι η χώρα μας έχει κάνει ακριβείς καταγραφές ανθρώπων και έχουν συλληφθεί και άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνταν ότι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο με την τρομοκρατία και έχει δώσει και δίνει τις αντίστοιχες πληροφορίες, διότι συνεργάζεται για τα θέματα ασφάλειας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός των άλλων» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηρής καταγραφής και τήρησης των κανόνων.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της από το γεγονός ότι το νέο τρομοκρατικό χτύπημα θα προκαλέσει συντηρητική αναδίπλωση στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις με άμεση συνέπεια την απομόνωση της χώρας και την μετατροπή της σε «υγειονομική ζώνη» στο προσφυγικό πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός θορυβημένος από τις εξελίξεις αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε κορυφαίο επίπεδο ενώ, επικοινώνησε ήδη τηλεφωνικώς με την Άγκελα Μέρκελ από την οποία ζήτησε αφενός ταχεία παροχή τεχνικής και στελεχιακής υποστήριξης και αφετέρου πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και πίεση στην Τουρκία για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Συνθήκες οριακά ελεγχόμενες
Υπό τα νέα δεδομένα, όπως αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, είναι εξαιρετικά αβέβαιη η υποδοχή 72.000 προσφύγων στα κράτη- μέλη τα οποία εισέρχονται σε περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας που πλήττει τον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Η εκρηκτική κατάσταση στην Ειδομένη, που αποδεικνύεται βραδυφλεγής βόμβα, τις κατάμεστες δομές φιλοξενίας που δεν επαρκούν και το λιμάνι του Πειραιά, συνθέτουν ένα σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ,όπως διαπιστώνει με ανησυχία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου, ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους».
Οι κινήσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν στην πολιτική αγορά την εκτίμηση ότι και πάλι βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, καθώς μόλις τώρα ξεκίνησε η καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό και τεχνική βοήθεια.
Η εκκένωση των hotspots από πρόσφυγες και μετανάστες του παλαιού καθεστώτος προχωρεί αργά, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση νέων θέσεων φιλοξενίας.
Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την έγκριση του νομοσχεδίου που θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr