Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των «28» και υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα που είχε παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα υπάρξει συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου για να υπάρξει επιβεβαίωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, από τις 20 Μαρτίου, ενώ σε αντάλλαγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισπεύσει τις συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ θα επιταχύνει και την αποστολή των κεφαλαίων για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Μάλιστα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Juha Sipila, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, έκανε γνωστό ότι οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, αναφέροντας ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με το προσχέδιο συμφωνίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε απειλήσει νωρίτερα να μπλοκάρει τη συμφωνία λόγω διαφωνιών με την Τουρκία. «Είπε πως ήταν χαρούμενος, δέχεται την πρόταση και ευχαριστεί τους διαπραγματευτές», σχολίασε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην προεδρία, η νέα πρόταση Τουσκ βρίσκει σύμφωνη και την τουρκική πλευρά. Έτσι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τους αρχηγούς της Ευρώπης να την δεχθούν χωρίς αλλαγές, προχωρώντας έτσι σε μια κοινή δήλωση έπειτα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας για τα «δύσκολα» σημεία
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, στο τελευταίο προσχέδιο συμφωνίας εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (αφορά τον προϋπολογισμό και το είχε παγώσει το 2007 η Γαλλία), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.
2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr