Τα πράγματα πάντως στηρίζονται σε εύθραυστες ισορροπίες και ενδεικτικού τούτου, είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της, κρατώντας κάποιες λεπτομέρειες για τις σημερινές διαβουλεύσεις.
Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε η Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των «28», καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος της μέρας, τότε δεν αποκλείεται η προσφυγική κρίση να δώσει τη σκυτάλη σε μια νέα κρίση, αυτή τη φορά στο εσωτερικό, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Μέχρι αργά χθες τη νύχτα η καγκελάριος είχε εντατικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Ο Χορστ Ζέεχοφερ ζητά την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία, στα πρότυπα της Αυστρίας.
Ο αρχηγός της CSU θεωρείται ο σκληρότερος επικριτής της καγκελαρίου. Μεταξύ άλλων της επιρρίπτει συνυπαιτιότητα για τη «βουτιά» των ποσοστών της CDU και τον θρίαμβο του ξενοφοβικού AfD στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η προωθούμενη συμφωνία με την Τουρκία και κυρίως το σημείο που αφορά τις θεωρήσεις για τούρκους υπηκόους, προκαλούν τώρα νέες τριβές εντός της χριστιανικής ένωσης.
Απρόθυμοι οι «28» για εκπτώσεις
Η υλοποίησή της επαναπροώθησης εξάλλου θέτει πρωτοφανή πολιτικά και τεχνικά ζητήματα και αφήνει την Ελλάδα έκθετη στην διαχείριση ενός προβλήματος που αδυνατεί να διαχειριστεί.
Ταυτόχρονα, οι όροι που θέτει η Άγκυρα για νέα οικονομική βοήθεια 3 δις, βίζες και διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, οδηγούν πολλούς ηγέτες σε αρνητική θέση. «Η Τουρκία ζητάει πολλά. Δεν θα δεχθώ μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με εκβιασμό» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
«Η συμφωνία που προτείνεται δεν πείθει, παρά τις εγγυήσεις που δίνονται», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξεβιέ Μπετέλ, ενώ ακόμα πιο αυστηρός ο Φρανσουά Ολάντ, ξεκαθάρισε: «Καμία παραχώρηση δεν θα γίνει στην Τουρκία στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας».
Στους διαδρόμους της Συνόδου, δεν λείπει η μετρημένη αισιοδοξία όσων εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι εφικτή, μολονότι είναι οριακή από νομική άποψη. Ο προβληματισμός που εκφράζεται αφορά πρωτίστως στις επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία και σε μια αόριστη διαδικασία, όπου κάθε αίτηση για παροχή ασύλου σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, θα εξετάζεται αυτοτελώς.
Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι θέλουν να παραδεχτούν δημόσια ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα προβληματική και ότι βρίσκεται υπό την αίρεση των πολιτικών επιθυμιών της Άγκυρας. Κοινός τόπος βεβαίως, είναι η συμφωνία των χωρών μελών στην ανάγκη περιορισμού των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Η προοπτική αυτή ωστόσο, δεν είναι εφικτή χωρίς την ενεργό συμπαράσταση των τουρκικών αρχών οι οποίες οφείλουν να κινηθούν αποφασιστικά κατά των διακινητών.
Με αυτά τα δεδομένα, κρίσιμης σημασίας είναι η πρωϊνή συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην οποία θα παραστούν και οι Ντόναλτ Τούσκ, Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ και Μαρκ Ρούτε.
Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση των "28" και εν κατακλείδι μια τελική διαβούλευση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Σε συναγερμό η Κύπρος
Το σχέδιο Τούσκ, όπως βελτιώθηκε αποτελεί μια αρχική βάση που μπορεί να τιναχτεί στον αέρα, αν δεν συμφωνήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που επανέλαβε πως είναι έτοιμος να θέσει βέτο σε μια συμφωνία με την Τουρκία εάν υποχρεωθεί να το κάνει.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές πάντως, «έχει βρεθεί μια λεκτική φόρμουλα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία», κρατώντας τη δυσαρέσκεια του κ. Αναστασιάδη σε ανεκτά επίπεδα.
Ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον κ. Αναστασιάδη, έχει διατυπώσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας, που σχετίζεται με την Κύπρο.
Μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να τόνισε τα εξής:
• Η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει.
• Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης.
.• Είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, αλλά ζητά επίμονα να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος.
Τι επιδιώκει η Ελλάδα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα εκτός από πρόσθετο χρόνο, επιδιώκει να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο:
• Η ταχεία παροχή βοήθειας και η στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό, των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.
• Η γενναία αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς της χώρες της Ε.Ε.
• Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
• Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr