Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής στηλίτευσε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».
Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.
«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.
Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση.
«Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».
Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας, επισημαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ: Η Βαλκανική οδός θα παραμείνει κλειστή για πάντα
«Η "Βαλκανική οδός" της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιο πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt σήμερα.
Χθες η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.
«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα», είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.
Η Αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.
«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.
Η χρηματική βοήθεια αργεί…
Την ίδια ώρα, η εκταμίευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν, ύψους 700 εκατ. για τρία χρόνια, που έχει καταρχήν εγκριθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, χρειάζεται ακόμα διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες ώστε τα χρήματα που αντιστοιχούν να φτάσουν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου αλλά και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασίες που δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Απριλίου.
Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα για τις άμεσες ανάγκες της να χρησιμοποιήσει χρήματα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη μορφή επείγουσας βοήθειας.
Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 510 εκατ. για την περίοδο 2014-2020. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει αιτήματα για επείγουσα βοήθεια, τα οποία έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, και δεν υπάρχει κανένα σε εκκρεμότητα.
Η χώρα όμως έχει λάβει μόλις 42 εκ. ως προκαταβολές για εξυπηρέτηση διαφορετικών αναγκών, ενώ αυτήν τη στιγμή σε ελληνικό κρατικό λογαριασμό βρίσκονται περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr