Στην Σύνοδο της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει με βασικό αίτημα να διασφαλιστεί ότι αυτήν τη φορά θα εφαρμοστεί από όλα τα κράτη-μέλη η απόφαση που θα ληφθεί.
Παρότι η διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής στο θέμα του προσφυγικού θα αποτελούσε ισχυρή στήριξη για τον Αλέξη Τσίπρα, η συναίνεση φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι διαφωνούν με ουσιαστικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό. Τα κόμματα αυτά, άλλωστε, διαφωνούν με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την αξιολόγηση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης με τις ακραίες και ξενοφοβικές φωνές της Ευρώπης, ενώ επιπλέον της καταλογίζει ότι με τις επικρίσεις της δίνει βάση στις επιθέσεις κατά της χώρας.
Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνεται πως συμφωνούν στο να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, στο ότι πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι εκεί βρίσκεται η λύση του προβλήματος, στο ότι πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί άμεσα με οικονομικούς πόρους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και στο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η αποστολή του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο σύντομα για την φύλαξη στο Αιγαίο.
Στο σημερινό συμβούλιο άλλωστε ο κ.Τσίπρας θα μεταφέρει τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως διαμορφώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες γι΄αυτό το θέμα και οι οποίες είναι οι εξής:
1) Διαχείριση του Προσφυγικού
Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες
2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
3) Οικονομική βοήθεια
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr