Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν και της Ευρώπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.
«Να αποφύγουμε τις διχόνοιες καθώς δεν μας φέρνουν κοντύτερα σε μία λύση», ανέφερε, επίσης, ενώ υπογράμμισε πως «οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».
«Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες από όπου και αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας», επισήμανε επίσης ο κ. Τουσκ.
«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit», σημείωσε, κλείνοντας.
Τσίπρας: Δεν θα δεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες από όσους μας αναλογούν.
«Να τηρηθούν οι Συνθήκες» και «να τιμωρούνται οι "χώρες-παραβάτες"», ζήτησε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η χώρα δεν πρόκεται να δεχθεί περισσότερους μετανάστες απ' όοσυς της αναλογούν.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ευρώπη φάνηκε ακόμα πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «μονομερείς ενέργειες κόντρα σε όσα αποφασίσαμε προ δύο εβδομάδες συνέβαλαν στο να ανασχεθούν οι ροές και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «προκλητική» τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία της μετεγκατάστασης.
«Είναι ανάγκη να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό είναι η πιο βασική αρχή της Ευρώπης», σημείωσε επίσης, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι:
«1) Η Ελλάδα έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της, αλλά η ανταπόκριση ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ αλλά στο καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας. Ετσι μάθαμε, προστατεύουμε τους ανθρώπους και δεν ασκούμε βία. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αλλά δυστυχώς δεν είναι ο πολιτισμός άλλων εταίρων.
2) Αναμένουμε να αναγνωρίσει ρητά η ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Βασική αρχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τη σεβαστούν. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων, αφότου έκλεισε η Ειδομένη. Απαιτούμε επιτάχυνση άμεσα της διαδικασίας μετεγκατάστασης από τη χώρα μας αλλά και από την Τουρκία για όσους δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ζητούμε να προχωρήσει η επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν θέσεις φιλοξενίας αλλά προσωρινής. Δεν θα αναλάβουμε για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους αλλά ούτε και περισσότερους απ' όσους μας αντιστοιχούν.
3) Χρειάζεται χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών, προσλήψεις και ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς.
4) Ζητάμε να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη. Μόνο σεβόμενοι ο ένας τον άλλο θα προχωρήσουμε. Κατασκευάζουμε κέντρα προσωρινής διαμονής που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμόσουμε τη συνθήκη Σένγκεν αλλά παράλληλα προασπίζουμε, σε αντίθεση με άλλους, το εθνικό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης. Δεν θα πραγματοποιήσουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τις ζωές παιδιών. Προσβλέπουμε στη μετεξέλιξη της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προσβλέπουμε σε μείωση των ροών από την Τουρκία και με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός».
«Είναι μια ιστορική στιγμή που απαιτεί ομοψυχία στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την ανάγκη να κινηθεί η ΕΕ για κατάπαυση πυρός στη Συρία αλλά και την ενεργοποίηση της Τουρκίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr