Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στον Reporter ότι η χώρα θα αποφύγει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να χρησιμοποιήσουμε το όπλο του βέτο, αλλά, είναι αυτονόητο πως παραμένει διαθέσιμο στο τραπέζι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, στο ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας στο προσεχές Συμβούλιο, διαμορφώνεται ήδη ένα αρνητικό μέτωπο στο εσωτερικό, καθώς, εκτός του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα του αστικού τόξου, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, αρνούνται να εξουσιοδοτήσουν τον Α. Τσίπρα να το ασκήσει.
«Να μοιραστεί δίκαια το βάρος»
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, θα προσέλθει στην επικείμενη Διαβούλευση Κορυφής, αποφασισμένος να επιτύχει τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες. Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της βαλκανικής οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.
«Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, "pacta sunt servanta". Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.
Γερμανικό «κλειδί»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τι περιμένει σε αυτή την προσπάθεια από τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει: «Ελπίζω και περιμένω ότι και σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία θα ακολουθήσει μια έξυπνη πολιτική, και με αυτό εννοώ ότι θα μας στηρίξει στην κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της Ευρώπης».
Τόνισε μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της και συνέχισε: «Έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς τα σύνορα στη μέση της θάλασσας. Όταν οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια των διακινητών, πλησιάζουν με φουσκωτά σκάφη τα σύνορά μας, που είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση: πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ελπίζει να σταματήσει το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στην Ελλάδα μετά από τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr