Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Β' Πειραιά.
Τον πρωθυπουργό ανέμενε στην περιοχή πλήθος κόσμου, ενώ νωρίτερα ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση για το θέμα στο δημαρχείο Κερατσινίου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας απέναντι στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά. Δίνουμε ανάσα, πνοή και θαλάσσιο μέτωπο".
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι πριν από αυτό έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα από την κυβέρνηση με νομοθέτηση, προκειμένου να ακυρωθούν οι προβλέψεις του νόμου 4217/2014 που προέβλεπε για την περιοχή τη χωροθέτηση και εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων, αποκλείοντας έτσι από κάθε προοπτική ανάπτυξης.
Ανέφερε επίσης ότι πετύχαμε για τη συγκεκριμένη περιοχή της μείωση του συντελεστή δόμησης από το 0,6 στο 0,15.
Ο κ. Βρετάκος είπε ότι για 19 χρόνια η περιοχή αυτή παρέμενε "κρανίου τόπος" και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την παραχώρηση του χώρου στο δήμο για της ανάπλασή του. Πρόσθεσε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τόνισε ότι κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος ακόμα και όταν ο στόχος είναι δύσκολος. Η όλη προσπάθεια μας γεμίζει αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τόνισε."Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:"Εμείς ως αριστεροί έχουμε μια μακρά εμπειρία αγώνων ηρωϊκών, με αρνητική κατάληξη, ωστόσο προσδοκούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα έχουν και θετική κατάληξη".
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού είπε ότι έχει κερδηθεί μια πρώτη μάχη, με την εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου από τη σύμβαση παραχώρησης. Έχει κερδηθεί δεύτερη μάχη, να αποχαρακτηρίσουμε την περιοχή από ειδική βιομηχανική ζώνη. Ο κ.Γαβρίλης τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά και πρόσθεσε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα παραχωρηθεί το θαλάσσιο μέτωπο στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα. Δήλωσε επίσης, ότι η περιφέρεια μπορεί να χρηματοδοτήσει μια γενναία ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου, αμέσως το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα στη βουλή με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση, δεν προβλέπεται καμία βιομηχανική, μεταποιητική ή βιοτεχνική χρήση στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι η παραλιακή ζώνη 110 στρεμμάτων των πρώην λιπασμάτων Δραπετσώνας είχε ήδη εξαιρεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ.
Στη συγκεκριμένη ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στη βουλή περιορίζεται η συνολική επιφάνεια δόμησης με χαμηλό συντελεστή 0,15, ενώ εξασφαλίζονται αδόμητοι χώροι για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση προβλέπεται η δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής.
Επίσης προστατεύονται και αναδεικνύονται τα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας με επαναχρήσή τους.
Στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, η Εθνική Τράπεζα κατέχει 240 στρέμματα για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχουν επίσης 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης, που είναι παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου στο δημόσιο ΟΛΠ και τα οποία εξαιρέθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Στρεμματικές εκτάσεις κατέχουν επίσης η εταιρεία Lafarge-AΓΕΤ Ηρακλής, η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη, η εταιρεία ελληνική καύσιμα του ομίλου Λάτση, αλλά και ο δήμος Δραπετσώνας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr