Στη συνέχεια, και με βάση τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών, θα συνεχιστεί η διαδικασία, δηλαδή θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γραπτώς για την πρόταση της κυβέρνησης – χθες το πρωί υπήρξε μόνο προφορική ενημέρωσή του από τον κ. Τσίπρα – και αμέσως μετά θα προσδιοριστεί, με την εμπλοκή πλέον και του ίδιου του κ. Παυλόπουλου το πότε και το πώς.
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η συνεδρίαση να γίνει το Σάββατο, ώστε την Κυριακή να πάει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με εθνική θέση επί του προσφυγικού.
Σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού, επικρατεί καχυποψία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της σύσκεψης και δήλωσαν ότι αναμένουν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Επομένως, τα σημερινά τηλεφωνήματα που θα δεχτούν από τον πρωθυπουργό θα έχουν και έναν χαρακτήρα "διαπραγμάτευσης" για το περιεχόμενο της σύσκεψης. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη κομμάτων, όπως ορισμένοι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης), εμφανίστηκαν αρνητικά στην ιδέα της συμμετοχής στη σύσκεψη, ενώ το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα εκπροσωπηθεί.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται ότι το κόμμα είναι πρόθυμο να συζητήσει για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να εξεταστούν κυβερνητικές πολιτικές σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, που είναι αποκλειστικής ευθύνης της κυβέρνησης. Αναμένεται, μάλιστα, η κ. Γεννηματά να δεχθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά μόλις ο κ. Τσίπρας θέσει το ασφαλιστικό να αποχωρήσει, παραπέμποντας σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διαδικασίες, στις οποίες μπορεί να γίνει η σχετική συζήτηση.
Επιφυλακτική στάση κρατά και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, τα οποία βλέπουν την κίνηση του κ. Τσίπρα ως αναζήτηση "σωσιβίου" μπροστά στις δυσκολίες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Η επίσημη αιτιολόγηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για το αίτημα αυτό της κυβέρνησης είναι ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αφορά τις επόμενες γενιές και άρα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ωστόσο, φαίνεται πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και το να "εκθέσει" τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν αρνηθούν να συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο, δείχνοντας ότι ψήφισαν τη συμφωνία, αλλά αρνούνται να βοηθήσουν στη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων που προκύπτουν από αυτήν.
Δεδομένου, μάλιστα ότι, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση στο δημοσιονομικό μέρος του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει το μήνυμα ότι έδωσε μόνη της μάχη, κερδίζοντας πόντους ή χρεώνοντας στην αντιπολίτευση ευθύνη για το αποτέλεσμα, αναλόγως ποιο θα είναι αυτό.
Άλλωστε, δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας που προκύπτει μετά από την δεύτερη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, το Μαξίμου ανησυχεί για την πιθανότητα η ψήφιση του ασφαλιστικού να φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και με τον ελιγμό του αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει την θετική ψήφο της αντιπολίτευσης.
Φήμες για πιέσεις των δανειστών για σύγκληση του συμβουλίου
Σε απάντηση θεωριών ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζητήθηκε από τους δανειστές, αργά το βράδυ της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε ότι «η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
«Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό», επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.
Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει αιχμές για υπονόμευση της πρωτοβουλίας επισημαίνοντας ότι «από το πρωί(της Πέμπτης), υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr