Η Citi, στη νέα μηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, συνεχίζει να βλέπει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών ενώ δεν ποντάρει στη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, γεγονός που – όπως σημειώνει - θα επαναφέρει στην επιφάνεια τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με τη Citigroup, τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερα του αναμενομένου, πιθανώς ως αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των εξαγωγών.
Αυτό οδηγεί εν μέρει στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2016, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-1,2%), μαζί με ορισμένες ενδείξεις μιας καλύτερης τουριστικής περιόδου τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η καθυστέρηση της ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη μέχρι τώρα, ενώ τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο.
Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πιθανό να κάνουν την πολιτική αβεβαιότητα να επανεμφανιστεί.
Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει εν αμφιβόλω, πιθανώς αυξάνοντας τους κινδύνους του Grexit και πάλι μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, καταλήγει η Citigroup.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της που παραθέτει στην έκθεση, η Ελλάδα υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από την S&P και στην (αντίστοιχη) κατηγορία της Moody’s, με αξιολόγηση "C", μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση από 0,3% φέτος, το 2017 θα βρεθεί στο 3,2% (από 3,1% που ήταν η προηγουμένη εκτίμησή της) και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,2% (από 7,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr