«Έχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα» αναφέρει μετά την «εξ αποστάσεως» τετράωρη διαπραγμάτευση υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αποτυπώνοντας ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση και αυτού του γύρου συζητήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς «μένουν κάποιες λεπτομέρειες», ενώ κάποια βασικά ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις δημοσίου φαίνεται να πηγαίνουν για Σεπτέμβρη.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι με την κατάθεση των ρυθμίσεων να απαλειφθούν οι ενστάσεις των δανειστών και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για την επαναφορά του waiver.
Πάντως κάποιοι «αστερίσκοι» μένουν μετά και την τηλεδιάσκεψη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μετείχαν ο Ε. Τσακαλώτος, ο Γ. Χουλιάρακης, ο Γ. Σταθάκης και ο Π. Σκουρλέτης.
Οι «ουρές»
Σε σχέση με τα ενεργειακά, κορυφαίος παράγοντας ανέφερε χτες ότι έχουν «κλείσει» και ό,τι έμεινε σε εκκρεμότητα θα εξεταστεί το Σεπτέμβρη. «Ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται», ξεκαθάρισε.
Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς το κενό να μην θα καλυφθεί από το πλεόνασμα. Παράλληλα κατέληξαν η περικοπή του ΕΚΑΣ να ισχύει από 1η Ιουνίου του 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2016. Έτσι, σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι δικαιούχοι αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν από τον Ιανουάριο, ενώ διευκρίνιζαν ότι για το επίδομα του Ιουνίου που καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί. Πάντως, παραμένει ανοικτό το τι θα γίνει με τη δημοσιονομική «τρύπα» των περίπου 80 εκατ. ευρώ που δημιουργείται για φέτος από την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιουνίου αντί της 1ης Ιανουαρίου.
Ουσιαστικά η οριστική κατάργηση του επιδόματος φαίνεται να έρχεται νωρίτερα καθώς πιθανότατα το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1.1.2020, αλλά εντός του α’ εξαμήνου του 2019.
Εναλλακτικά εξετάστηκε να βρεθούν τα χρήματα για τα ισοδύναμα από το διπλασιασμό των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν από το β' εξάμηνο του 2016 το ΕΚΑΣ με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικό νόμος..
Σε ό,τι αφορά του επαγγελματίες σε δυσπρόσιτες περιοχές, με χαμηλό πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων συμφωνήθηκε σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς. Ειδικότερα, οι 45.000 μικροεπαγγελματίες, που ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΓΑ (επειδή έχουν έδρα σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο), δεν θα μεταφερθούν σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Επίσης συνολικά θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις και τα ατυχήματα.
Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων (ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης δήλωσε χθες ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) δεν είναι ξεκάθαρο πια λύση προκρίνεται. Επιδιώκεται τουλάχιστον να διασωθούν από την πώληση σε funds δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους αλλά και κάποια που διατέθηκαν σε επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές. Κυβερνητική πηγή πάντως όταν ρωτήθηκε εάν έχει κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων ή η εκκρεμότητα θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, δεν απάντησε.
Πάντως τόσο για τις «ουρές» όσο και για ζητήματα που θα πάνε στην επόμενη αξιολόγηση οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι επαφές θα είναι συνεχείς. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία θα σηματοδοτούσε το ξεμπλοκάρισμα και τη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr