Οι εκκρεμότητες με τα ασφαλιστικό, τα ειδικά μισθολόγια, τον ΑΔΜΗΕ, την ανεύρεση ισοδυνάμων για το ΕΚΑΣ και τα κόκκινα δάνεια με τις εγγυήσεις του δημοσίου, δεν έχουν κλείσει.
Ωστόσο αν δε συμβεί αυτό, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, δε θα υπάρξει καταβολή χρημάτων.
Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μοιάζοντας σε πορεία εντός ναρκοπεδίου για τη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο τονίζοντας ότι δεν μπορεί η χώρα σε αυτή τη φάση να «περάσει» κάποια προαπαιτούμενα, η άλλη πλευρά φαίνεται ανυποχώρητη.
Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο παζάρι που όμως επαναφέρει ένα πλαίσιο αστάθειας.
Η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εννοηθεί ότι οι θεσμοί εγείρουν συνεχώς θέματα πέρα από τη συμφωνία πλαίσιο δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό. Έτσι, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τη συγκυρία λόγω Brexit, την κοινωνική αναστάτωση στη Γαλλία κτλ, προσπαθούν να αποκρούσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι πάντως από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι όλες οι απαιτήσεις είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου.
Οι θεσμοί συγκεκριμένα ζητούν:
- Ανοικτές πωλήσεις κόκκινων δανείων με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου κάτι που δημιουργεί κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με την καταβολή εγγυήσεων που θα μπορούσαν να φτάσουν και το 1,5 δισ. ευρώ.
- Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ να αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους.
- Να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα για «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου.
- Αντικατάσταση ρύθμισης που προβλέπει την ασφάλιση του εργατικού ατυχήματος από το εγχώριο συνταξιοδοτικό σύστημα.
- Κατάργηση του ευνοϊκότερου καθεστώτος που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Οι δανειστές ζητούν οι χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά να πληρώνουν εισφορές με το μοντέλο των υπόλοιπων ελευθεροεπαγγελματιών του ΟΑΕΕ (26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος).
- Διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους - επιστήμονες του ΕΤΑΑ, ώστε να ισχύσει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και όχι η βελτιωμένη που εντάχθηκε στον νόμο.
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
Με όλα αυτά τα δεδομένα συγκαλείται την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει σειρά νομοσχεδίων που είναι κομβικά στην προσπάθεια που καταβάλλει το Μαξίμου να γυρίσει σελίδα (φοροδιαφυγή, ηλεκτρονικές συναλλαγές, συμβάσεις). Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σχέση και με τις πιέσεις των θεσμών.
Πάντως η οικονομία ήδη εκπέμπει σήμα κινδύνου με την ύφεση να φτάνει στο πρώτο τρίμηνο στο 0,5%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2016 η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο συστατικό του ΑΕΠ (σταθερά πάνω από το 2/3 του ΑΕΠ την περίοδο 1995-2016), μειώθηκε 0,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 αλλά και 1,3% σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Επίσης οι επιδόσεις στις εξαγωγές είναι απογοητευτικές καθώς είναι μειωμένες κατά 3,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και 11,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 (εξαιτίας και της τιμής του πετρελαίου). Σε ετήσια βάση, παρότι οι εξαγωγές αγαθών οριακά αυξήθηκαν κατά 1,7%, οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 23,4%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr