Το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αναδύεται ορμητικά στην επιφάνεια και προκαλεί πολιτική αμφιθυμία και διακριτά αντιφατικές συμπεριφορές.
Μετά τον Π. Καμμένο που έκανε λόγο για εγκληματική και αντισυνταγματική διάταξη, ακολούθησε σε ηπιότερους τόνους αλλά στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ο οποίος απέδωσε την αύξηση σε αφόρητες πιέσεις των δανειστών. Αλλά και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε νησιωτικές περιοχές επικρατεί δυσθυμία την οποία εξέφρασε χαρακτηριστικά ο Η. Καματερός δηλώνοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση (σ.σ: την οποία όπως και οι προηγούμενοι υπερψήφισε…) «είναι απαράδεκτη και καταργεί την νησιωτικότητα».
Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην αύξηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα βρεθούν μέτρα εξισορρόπησης, ενώ την ίδια ώρα παραμένει η εκκρεμότητα στο θέμα του ΕΚΑΣ που χορηγήθηκε σε 80.000 δικαιούχους το α΄ εξάμηνο του 2016 και άνοιξε έναν δημοσιονομικό λογαριασμό ύψους 120 εκ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με την επίμονη αξίωση των δανειστών πρέπει να κλείσει.
Για τα θέματα αυτά αναμένεται να βρεθεί λύση στις συνεχείς τηλεδιασκέψεις μεταξύ Αθήνας- δανειστών, ενώ, όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, Ε. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, παραμένουν σε εκκρεμότητα τρία ανοικτά θέματα:
1. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού:
Μέχρι τις 23 Μαΐου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο συνεννόησης με τους επενδυτές. Κατά το υπουργείο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ζήτησαν μηνιαία παράταση.
2. «Κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις Δημοσίου:
Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε την πώληση των εν λόγω δανείων στις διατάξεις που ψηφίστηκαν γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, το θέμα «δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς». Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και θεσμών για το ζήτημα.
3. Νομικές διατυπώσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων:
Ανοικτά παραμένουν ζητήματα που αφορούν τον προσδιορισμό του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου και της νομικής κάλυψής του.
Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο είναι κοινή η ανησυχία ότι τα νέα μέτρα, θα προκαλέσουν εισπρακτική κόπωση.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος, είναι να καταθέσει τις επόμενες μέρες στην Βουλή σειρά νομοσχεδίων που θα περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ειδικά στους τομείς του ΦΠΑ, της λαθραίας διακίνησης, καπνού και καυσίμων καθώς και τις νέες δηλώσεις πλούτου, που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για την κατάρτιση του εθνικού περιουσολογίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr