Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Η καινοφανής και άδικη αυτή φορολόγηση φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» αναφέρουν. Σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, τα στοιχεία από την τετράμηνη εφαρμογή του ΕΦΚ επιβεβαιώνουν ότι τα έσοδα του δημοσίου είναι μηδαμινά, όπως από την αρχή είχαν προειδοποιήσει οι οργανώσεις του κλάδου (ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ).
Σημειώνεται πάντως ότι λόγω της γραφειοκρατικής δομής του μέτρου, των ελλείψεων στα τελωνεία, του χρόνου εφαρμογής και των περιθωρίων που άφησε για καταγραφή στοκ πριν την ημερομηνία κατίσχυσής του απέβη άκαρπο. Δηλαδή οι οινοποιοί δήλωσαν ότι τα αποθέματα ήταν παλιά κι έτσι δεν φορολογήθηκαν αφού ο ΕΦΚ μπήκε από 1/1 για νέες παραγωγές.
Οι ίδιοι πάντως αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ έφερε κατακόρυφη άνοδο του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης με προφανές αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το δημόσιο, τόσο από τον ΕΦΚ αλλά πλέον και από το ΦΠΑ, και την καταρράκωση κάθε έννοιας νομιμότητας ή λειτουργίας του ανταγωνισμού για τον κλάδο.
Όπως μάλιστα αναφέρει σε ψήφισμα της, στη Γενική Συνέλευση της, η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, ύστερα από αναλυτική συζήτηση για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί «η εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα οδηγήσει πιθανότητα στο εξής παράδοξο και ταυτόχρονα όνειδος για μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα: Θα μετατρέψει το κρασί σε έναν «παράνομο ταξιδιώτη» που διακινείται λαθραία, με εύλογο να τίθεται το ερώτημα εάν είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού να δημιουργήσει μια ακόμα λαθραία αγορά». Οι οινοπαραγωγοί ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση την αναστολή του φόρου, ο οποίος οδηγεί σε αφανισμό ιδιαίτερα τα μικρά οινοποιεία.
Και ενώ ο ΕΦΚ αποτελεί «αγκάθι» για το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί επιχειρούν να δώσουν νέες προοπτικές στην ελληνική αμπελουργία με την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου με ορίζοντα 20ετίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΕΔΟΑΟ.
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της διεπαγγελματικής αμπέλου και οίνου Γιάννης Βογιατζής η αμπελουργία είναι βασικός πυλώνας του κλάδου και πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού την αγορά του τελικού προϊόντος. Σημειώνει ότι η οινοπαραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία.
Ανάλογες απόψεις διατυπώνει και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, συσχετίζοντας τον υπό συζήτηση σχεδιασμό με την αναβάθμιση της οινοπαραγωγής με όρους διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή των οργανώσεων του κλάδου, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.
Γιώργος Αλεξάκης