Οι ημερομηνίες «ορόσημα» είναι αυτή της 9ης Μαϊου που συνεδριάζει το Eurogroup και το διάστημα μεταξύ 10-15 Μαΐου όπου προσδιορίζεται η ψήφιση του φορολογικού-ασφαλιστικού. Επίσης υπάρχει και το τακτικό Eurogroup στις 24 Μαϊου, όπου μπορεί να μετατεθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ περίπου, με βάση το τρίτο μνημόνιο και ταυτόχρονα να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
«Βουνό» οι υποχρεώσεις
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους για τον μηχανισμό και τα μέτρα που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, αλλά και να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις λόγω ασφαλιστικού και φορολογικού. Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι υποχρεώσεις της χώρας το επόμενο τρίμηνο με καταβολές 450 εκ. ευρώ τον Μάιο, 700 εκ. ευρώ τον Ιούνιο και σχεδόν 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο!
Στο φόντο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία παρά τις διαρκείς και επίμονες ενστάσεις του Δ.Ν.Τ. Κύρια, βασίζονται στην ισχυρή βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς του «κουαρτέτου» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM), αλλά και της Γαλλίας, να υπάρξει τελική απόφαση χωρίς άλλες καθυστερήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Επίσης στην γεωπολιτική αγωνία του Λευκού Οίκου για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη.
Προσδοκίες από Παρίσι και Βρυξέλλες
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποίηση αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χτεσινή (3/5) σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β’ εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά. Σημαντική για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και η συμβολή του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ο πιο ισχυρός σύμμαχος της κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή. Κι αυτό την ώρα που το Ταμείο επιμένει στις απαιτήσεις του προκειμένου τα μέτρα-κάβα ύψους 2% του ΑΕΠ να συγκεκριμενοποιηθούν, να κοστολογηθούν, να νομοθετηθούν και να εφαρμόζονται αυτόματα, με έμφαση κυρίως στο σκέλος των εξόδων (μισθοί, συντάξεις....).
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. Επίσης προβλέπονται νέες συναντήσεις μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ με τους Ε. Τσακαλώτο, Β. Σόιμπλε, Μ. Σαπέν, Μ. Ντράγκι, Ζ.Κ. Γιούνκερ και Κ. Λαγκάρντ, ενδεχομένως και σύσκεψη όλων μαζί προκείμενου να «κλειδώσει» πριν την 9η Μαϊου.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα στην παρούσα φάση έχει συναινέσει στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μηχανισμού επιβολής των έκτακτων μέτρων με καθορισμό αντίστοιχων «τομέων-κωδικών». Ωστόσο αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση ωστόσο στη Βουλή «δεν πρόκειται να έρθουν συγκεκριμένα μέτρα, κατ΄απαίτηση μάλιστα του ΔΝΤ» μια και αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικές ανατροπές.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr