Μια ακόμα μεταμεσονύχτια συνάντηση με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκε για να ξαναρχίσει σε λίγες ώρες στις 3 τα ξημερώματα δεν απέφερε τίποτε θετικό, αν εξαιρέσει κανείς ότι καταγράφηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Η μόνη σύμπτωση και αυτή εις βάρος των φορολογουμένων, επιτεύχθηκε στο ζήτημα των έμμεσων φόρων, το οποίο έκλεισε με την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα, στο 24%.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα και βλέπουμε…
Οι δανειστές ζητούν την άρση κάθε περιορισμού στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μικρότερη περίοδο «χάρητος», μέχρι το τέλος του έτους, δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου από τις 9.091 ευρώ, στην περιοχή των 8.182 ευρώ.
Οι φειδωλές δηλώσεις των στελεχών του Οικονομικού επιτελείου, δεν κρύβουν το γεγονός ότι ένας ακόμα διαπραγματευτικός γύρος οδηγήθηκε σε αποτυχία, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες από το αυριανό Eurogroup παρουσία και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να είναι ισχνές. Όλα δείχνουν ότι η Μεγάλη Εβδομάδα στην οποία μετατοπίζονται οι ελπίδες για λύση, αποκτά ισχυρό πολιτικό συμβολισμό για τη χώρα.
Στο σημερινό τραπέζι που θα διαρκέσει λίγες ώρες, προκειμένου στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των θεσμών να αναχωρήσουν για την Ολλανδία, θα τεθεί σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη το θέμα των κόκκινων δανείων, σε μια ύστατη προσπάθεια να διαμορφωθεί πεδίο συγκλίσεων.
Ο υπουργός απέφυγε τις δηλώσεις και περιορίστηκε να πει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «και για τα όρια της προστασίας και για το σύνολο του θέματος».
Μεγάλο «αγκάθι» οι επικουρικές
Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, δήλωσε από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών λίγο μετά τον κ. Σταθάκη. Όπως ανέφερε, οι θεσμοί εμφανίζονται να δέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως, επίπεδο από αυτό που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο ίδιος επεδίωξε να δώσει έναν τόνο αποφασιστικότητας, λέγοντας «προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά», ωστόσο την ίδια στιγμή, τον υπονόμευσε αμέσως, σημειώνοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές.
«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί», είπε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».
Θολό τοπίο με τα προληπτικά μέτρα
Την ίδια ώρα, οι αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της Ένωσης, προκαλούν συνθήκες ψυχρολουσίας στο Μαξίμου για το ζήτημα των προληπτικών μέτρων που έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις το Βερολίνο.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν βλέπει την ανάγκη της επιβολής προληπτικών μέτρων, καθώς τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Επιτροπής θα είναι σωστά, αν και υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση σοβαρά.
Ακολούθησε ακαριαία δήλωση κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου- οι γνωρίζοντας την αποδίδουν σε επίνευση του Βερολίνου- ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να εντάσσεται σε ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
Η εκταμίευση θα αργήσει
Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.
Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, όπως ανέφερε θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε εμφατικά πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση, ενώ, προσέθεσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες, επιτείνοντας την αγωνία στην Αθήνα.
Αξίζει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι σπεύδοντας να προσγειώσει την υπέρμετρη αισιοδοξία που καλλιεργεί το Μαξίμου δήλωσε πως οι ανακοινώσεις της Eurostat, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.
Τι εννοεί ο Σόϊμπλε;
Στο κλίμα αυτό, ήλθαν οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις του Β. Σόϊμπλε ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες «δεν θα είναι δραματικές όπως πέρυσι», καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος, ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι διατηρεί αμφιβολίες για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και επανέφερε τη γνωστή θέση για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ερωτηθείς σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει, ο κ. Σόιμπλε απάντησε χαρακτηριστικά: «δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης».
Την αβέβαιη ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι εκτιμήσεις που έρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) , ο οποίος ανακοίνωσε ότι «δεν εξετάζει πιθανές επιλογές καθορισμού σταθερού επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα για την Ελλάδα», αλλά, μόνον τρόπους «τεχνικής φύσεως» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποιοι είναι αυτοί και υπό την βασική προϋπόθεση, όπως προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως με τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr