Από την πλευρά τους, τα τεχνικά κλιμάκια σήμερα θα θέσουν επί τάπητος τις νέες τους προτάσεις για τα μέτρα, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών που θα οδηγήσουν στη σύνθεση παρεμβάσεων 1% του ΑΕΠ (επιπρόσθετα του 1% του ΑΕΠ από άμεσους φόρους και 1% από το ασφαλιστικό). Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης έχει οριστεί για την Τετάρτη.
Στην ελληνική πλευρά παραμένουν αισιόδοξοι για επίτευξη με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, έμμεσους φόρους και περικοπές δαπανών. Και αυτό σε αντίθεση με ό,τι θεωρεί το ΔΝΤ, που αμφισβητεί την αξιοπιστία των μέτρων και την επίτευξη πλεονασμάτων, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική πλευρά.
Εξ' ου και η επίθεση από βήματος της Κ.Ο. εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην στάση του Ταμείου, το οποίο βέβαια σταθερά τα έξι αυτά χρόνια αμφισβητεί την αξιοπιστία μέτρων και στατιστικών. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα οδηγούν σε βέβαιη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2018, μέγεθος το οποίο μπορεί να φτάσει υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης στο 2,5%, μια μονάδα κάτω από το 3,5% που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Το ΔΝΤ, δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση σε συμβιβασμό για μέτρα 3% του ΑΕΠ, απαιτώντας όμως προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, κάλυψη της απόστασης έως το 3,5% από τους Ευρωπαίους, μέσω της παρέμβασης στο χρέος.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr