«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επαφή την Κυριακή μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συζητήθηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος.
Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσε και τη συνομιλία του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει και να διατυπώσει κρίσεις σχετικά με διαρροές, με τον εκπρόσωπο της, Μαργαρίτη Σχοινά, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι στην «ίδια πλευρά» με το ΔΝΤ, να αναφέρει ότι όλοι οι Θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα για να εργαστούν με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο.
«Δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και «erga omnes» (σ.σ. έναντι όλων) για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται», σημείωσε, ερωτηθείς για το αν θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ως τα τέλη Απριλίου.
Όπως είπε, «η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να γίνει η συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο για το πρόγραμμα και μένουμε στους όρους του. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά στηριγμένοι σε μια δίκαια αξιολόγηση και δουλεύουμε ώστε αυτό να συμβεί».
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να φτάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία», τόνισε.
Μαξίμου: Να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις
«Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, έπειτα από σύσκεψη που έγινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, απαντώντας εμμέσως στην επιστολή Λαγκάρντ προς τον πρωθυπουργό στην οποία η επικεφαλής του Ταμείου υποστήριξε ότι «η όποια εικασία ότι στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία».
Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία διαρροών των WikiLeaks».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr