Υπενθυμίζεται ότι την ίδια πρόταση είχε κάνει η κυβέρνηση και στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά είχε προσκρούσει στις ενστάσεις των δανειστών.
Τώρα, οι δανειστές προέβαλαν τις ίδιες αντιστάσεις, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο τέλος θα δρούσε ανασταλτικά στις προσπάθειες επαναφοράς των ελληνικών καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, θα φρενάρει και τη χρήση πλαστικού χρήματος στην οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει ποντάρει πολλά προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δύσκολα θα ελάμβανε πράσινο φως τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή χτες το βράδυ, το μέτρο δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι. Η ίδια πηγή ωστόσο δεν σχολίασε το κατά πόσο η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πασχίζει να εξασφαλίσει πόρους για να συνυπογράψει με τους δανειστές μια συμφωνία η οποία θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων διευθέτησης του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που η επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών έρχεται στο προσκήνιο, αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Το μέτρο είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 2010 στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του πρώτου μνημονίου και τη δεύτερη φορά το είχε προτείνει τον περασμένο Μάιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για να το αποσύρει ο ίδιος την ίδια ημέρα μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr