Το ΔΝΤ ανέκαθεν ήταν το πιο σκληρό καρύδι από την πλευρά των δανειστών. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται να παίζει τα ρέστα του, πιέζοντας αφόρητα τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους ευρωπαίους, εκπέμποντας σκληρά μηνύματα ότι θα παραμείνει στο παιχνίδι με τους δικούς του όρους.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπου το ΔΝΤ βρισκόταν σε σχεδόν απόλυτη ευθυγράμμιση με το Βερολίνο, οι πιθανότητες έγερναν μάλλον προς την πλευρά του συμβιβασμού με τους όρους του ΔΝΤ. Η διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Γερμανίας όμως, ιδίως το τελευταίο διήμερο, με φόντο τόσο το προσφυγικό, όσο και τη σύνοδο του G20 στη Σανγκάη, αφήνουν περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει σε συμβιβασμό των δανειστών μεταξύ τους, με όρους που θα ταιριάζουν περισσότερο στις δικές της πολιτικές αντοχές.
Το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν μια ακόμα συνάντηση σε μια προσπάθεια συμβιβασμού.
Μετά τη μυστική συνάντηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στη Φραγκφούρτη, οι Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενό του Μάριο Μπούτι από πλευράς Κομισιόν και οι Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενό του Μπενουά Κερέ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προσπαθήσουν να πείσουν την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να επιστρέψουν στην Αθήνα, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αυθημερόν, αλλά για άλλους λόγους, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος (κατόπιν προσκλήσεως της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα) που όμως δεν θα συμμετάσχει στην «κλειστή» σύσκεψη των δανειστών.
Υψηλές προσδοκίες
Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις των δανειστών, να απαιτηθεί εμπλοκή των ανωτέρων τους. Να παραπεμφθεί δηλαδή το ζήτημα στην τετράδα Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ντράγκι-Ρέγκλινγκ.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το νέο ορόσημο μπαίνει τη Δευτέρα, οπότε είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής.
Χαοτική διαφορά μεταξύ ΔΝΤ-Δανειστών-Κυβέρνησης
Στόχος των Ευρωπαίων είναι να μην πιέσουν άλλο τώρα την Ελλάδα, αφού τα προβλήματα κυκλώνουν την χώρα από παντού. Για αυτό δείχνουν πιο συμβιβαστικοί για τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, για το 2016-2017 τουλάχιστον. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», μέτρο που θεωρούν από τεχνικής άποψης απολύτως αναγκαίο, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δεν το συσχετίζουν με το μεταναστευτικό.
Πέραν του δημοσιονομικού κενού όπου το ΔΝΤ μέσω Τόμσεν έχει υποδείξει μέτρα 4%-5% του ΑΕΠ έναντι 1,7%-1,8% του ΑΕΠ στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν Αθήνα και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις και επί των... πεπραγμένων.
Μέχρι τώρα από τον Πρωθυπουργό είχαμε ακούσει ότι πέρυσι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Τα νεότερα στοιχεία, αναφέρουν πληροφορίες με βάση και τη μικρότερη τελικά ύφεση που έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζουν το πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ όμως διαβάζει τα στοιχεία βγάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
«Έχουμε ενδείξεις για μεταστροφή της στάσης στο Ασφαλιστικό» επισημαίνει με σχετική αισιοδοξία στο reporter.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν το Βερολίνο να τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη άνεση την προσφυγική παλίρροια.
Είναι προφανές, αναγνωρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι η διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, συμπλέκει εξ αντικειμένου την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το δυσανάλογο οικονομικό βάρος που προκαλεί σε έναν ήδη κλονισμένο προϋπολογισμό, με την αξιολόγηση του προγράμματος,
Αντίθετα από το ΔΝΤ που αξιώνει επίμονα δραστική μείωση των συντάξεων, η Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να παραχωρήσει στην Αθήνα περισσότερη ευελιξία, διαμηνύοντας ότι θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr