Η νομοθέτηση του περιουσιολογίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.
Την πρώτη χρονιά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα δώσει χρόνο στον Έλληνα πολίτη να το σκεφτεί. Το ερώτημα που θα ταλανίσει τους περισσότερους είναι το ακόλουθο: «Να το ρισκάρω και να μη δηλώσω στο Περιουσιολόγιο ό, τι έχω κρατήσει κρυφό από την εφορία;». Έχουμε στη διάθεσή μας παραπάνω από εννιά μήνες για να κατασταλάξουμε στην τελική μας απόφαση.
Οι πρώτες ηλεκτρονικές δηλώσεις για το Περιουσιολόγιο θα πρέπει να υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2016 όπως θα προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νομοσχέδιο το οποίο προωθείται στη Βουλή και από το 2017, το ραντεβού με το Taxis θα είναι ετήσιο και παράλληλο με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Το πρώτο που, πιθανόν, θα σκεφτεί κανείς, είναι «σιγά μη με βρουν, αν δεν το δηλώσω».
Σε αυτή την πιθανή εκδοχή φορολογικής συμπεριφοράς, το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει απάντηση. Αν σε βρουν με αδήλωτο στο περιουσιολόγιο περιουσιακό στοιχείο, μπορεί και να το χάσεις.
Αν ο φορολογικός έλεγχος δείξει ότι ο φορολογούμενος είναι «καθαρός», δεν έχει αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία και λόγω αμέλειας δεν αποτύπωσε το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στο Περιουσιολόγιο, το θέμα κλείνει.
Αντιθέτως, όπου δεν δηλώθηκε για παράδειγμα ένα σπίτι στο Λονδίνο, το οποίο δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιβολή «χρηματικής ποινής ανάλογης με την αξία του στοιχείου». Κοινώς, αν δεν δηλώσεις το σπίτι στο Λονδίνο το οποίο έχει αγοραστεί με μαύρο χρήμα, κινδυνεύεις να μην το ξαναδείς ποτέ.
Αν το δηλώσεις, από την άλλη, και προέρχεται από μαύρο χρήμα, θα μπλεχτείς σε μπελάδες. Σε αυτούς τους συσχετισμούς ποντάρουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να θρέψουν τις προσδοκίες τους για μαζική συμμετοχή στο (επίσης) υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία φορολογουμένων με αδήλωτα εισοδήματα.
Ο φορολογούμενος θα δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από την τράπεζα.
Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί από τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
Από το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.
Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.
Τι θα δηλώνετε στο Περιουσιολόγιο
- Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ).
- Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), άλογα ιπποδρόμου,τραπεζικούς λογαριασμούς, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους.
- Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Οολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
- Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr