Με το ένα μάτι στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και με το άλλο στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται η κυβέρνηση προσπαθώντας να βάλει, όσο της επιτρέπεται καθώς οι θεσμοί έχουν τον πρώτο λόγο και τους διαθέσιμους πόρους, το δικό της λιθαράκι για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Στο πεδίο άλλωστε των τραπεζών παίζεται το βασικό παιχνίδι που θα κρίνει τόσο την πορεία του πολιτικού συστήματος όσο και της χώρας συνολικά την επόμενη μέρα.
Με αυτό το δεδομένο έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται στο φόντο της προσπάθειας άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων των τραπεζών και αντίστοιχης μείωσης των ποσών που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους από το ΤΧΣ.
Παράγοντας της διεθνούς αγοράς μιλώντας στο Reporter.gr δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θεσμοί να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν την επόμενη μέρα μετά τις ΑΜΚ, ειδικά στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα, να έχουν τη δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης που θα τους επιτρέψει να βγάλουν «σκελετούς» (δάνεια, οικονομικές σχέσεις διαπλοκής κτλ) στην επιφάνεια και να ελέγξουν το οικονομικό παιχνίδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock παρουσιάζει την Τετάρτη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με οριοθέτηση στόχων και συγκεκριμένων βημάτων υλοποίησης.
Στενές προθεσμίες
Κι ενώ παράλληλα τρέχουν οι αυξήσεις υπάρχει ένα παράδοξο. Δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για να ανοίξει η κάνουλα των δόσεων που είναι απαραίτητες και για την ανακεφαλαιοποίηση. Ουσιαστικά όσοι μετέχουν των ΑΜΚ δεν ξέρουν με απόλυτη βεβαιότητα αν θα «υπάρχει το μαξιλάρι» των 10 δισεκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα καθώς η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή. Η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι πλέον μονόδρομος ώστε η κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τα 10 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες.
Κομβικό στην όλη διαδικασία είναι το θέμα των κόκκινων δανείων και σε πρώτη φάση το θέμα του καθορισμού των οικονομικών κριτηρίων που θα ορίζουν ποιοι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία τους από πλειστηριασμό. Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, που οδηγεί σε λύση κοντά στις ελληνικές θέσεις. Πάντως παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι οι θεσμοί δε θα δεχτούν δίχτυ προστασίας που θα καλύπτει ποσοστό δανείων πάνω από το 40% των συνολικών. Κι αυτό την ώρα που οι πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ποσοστά κοντά στο 60%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74% που αρχικά επεδίωκε η κυβέρνηση είναι παρελθόν ενώ οι δανειστές σταθερά επιμένουν η ρύθμιση να καλύπτει μόλις τους δυο στους δέκα δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο.
«Σβήσε γράψε» στα κριτήρια
Αντίστοιχα, «λάστιχο»έχουν γίνει τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας. Το όριο, που δέχεται η ελληνική πλευρά, για την αντικειμενική αξία του ακινήτου αυτή έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια.
Χαμηλότερα κυμαίνεται και το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια, που δέχεται η κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσά κάτω από τις 30.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο προσδιορισμός του εισοδήματος να γίνεται με βάση έναν συντελεστή (επί του κόστους διαβίωσης όπως αυτό προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ για την κάθε οικογένεια.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ότι τα νέα οικονομικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό θα αφορούν όσους θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη στο μέλλον και όχι εκείνους που ήδη έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr