Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης την πληροφορία για ενστάσεις των εταίρων στο προτεινόμενο καθεστώς ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται βασικός συντελεστής ΦΠΑ 15% και χαμηλός συντελεστής 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά.
Όπως παραδέχτηκαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι «θεσμοί» δεν αποδέχονται την εφαρμογή μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συντελεστών, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες εις βάρος της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η διαφοροποίηση του ΦΠΑ, αναλόγως του μέσου πληρωμής, συναντά ισχυρό νομικό κώλυμα, καθώς βάσει κοινοτικής νομοθεσίας απαγορεύεται.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει ενστάσεις και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που κάνουν λόγο για τεχνικές δυσκολίες που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή διαφοροποιημένων συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με στόχο την εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος προς όφελος της διαφάνειας των συναλλαγών και των εσόδων.
Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο θέμα, διέψευσε με ανάρτησή του στο Twitter τις σχετικές πληροφορίες, τονίζοντας ότι οι προτάσεις θα συζητηθούν κανονικά στο Brussels Group.
«H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!» έγραψε ο υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr