Εξαίρεση -όπως σημειώνει- αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς.
Οι 3 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Σκιάθος, η Ίος, η Πάρος και τα Χανιά.
Σε ό,τι φορά στις εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι διάφορες χώρες εντείνουν τον έλεγχο λειτουργίας του Airbnb, καθώς και άλλων παρόμοιων πλατφορμών.
Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη επέβαλε στην Airbnb να δίνει τα στοιχεία των οικοδεσποτών με τους οποίους συνεργάζεται προκειμένου να εντοπισθούν παράνομα ξενοδοχεία. Επίσης, στην Ισπανία, εξετάζεται η υπαγωγή των ενοικιαζομένων σπιτιών σε μητρώο εθνικής εμβέλειας, με ενιαία κριτήρια στην τουριστική μίσθωση σπιτιών.
Εξάλλου, ο Δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε ένα πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο οι τουριστικές μισθώσεις στο κέντρο της πόλης αφενός θα ελέγχονται αφετέρου θα μπορούν να λάβουν χώρα μόνο σε οικήματα με ανεξάρτητη είσοδο και χωλ μετά την είσοδο του κτιρίου και πριν την είσοδο του καταλύματος
Οι τουριστικοί δείκτες
Τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση 9,8% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων (+15,1% από την αρχή του έτους) και μείωση 2,1% των οδικών, ενώ από την αρχή του έτους υπάρχει αύξηση +1,5%.
Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιουνίου αυξημένη κατά +22,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +16,0%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +19,1% και +18,9% αντίστοιχα.
Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Εξαίρεση αποτελούν – οι σημαντικές για την Ελλάδα - αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr