ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απογειώθηκαν» τα κέρδη της Aegean Airlines

10:23 - 23 Αυγ 2007 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα αποτελέσματα εξαμήνου της Aegean Airlines στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 209,02 εκατ. ευρώ από 171,99 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 21,52%. Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 39,4% διαμορφούμενα στα 12,43 εκατ. από 8,92 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 6,98 εκατ. από 833 χιλιάδες ενισχυμένα κατά 665,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το α ΄ εξάμηνο σημειώθηκε:


- Αύξηση των πωλήσεων κατά 22% σε ευρώ 209εκ.
- Αύξηση των επιβατών κατά +19% (ή 372.090) έναντι του προηγούμενου έτους
- Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών (EBITDAR) αυξήθηκαν κατά 45% σε ευρώ 29,1εκ. από ευρώ 20,1εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2007
- Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 39% σε ευρώ 12,4εκ. από ευρώ 8,9εκ.
- Καθαρά κέρδη μετά από φόρους ευρώ 6,4m από ευρώ 1,1εκ.
- Μέσος αριθμός επιβατών ανά πτήση 91 από 89. Συντελεστής πληρότητας προγραμματισμένων πτήσεων 67%.
Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., δήλωσε τα εξής:
"Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε θετική δυναμική στα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα από την είσοδό μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συνολική αγορά αερομεταφορών στην κύρια βάση μας στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς καθώς η συνολική επιβατική κίνηση αυξήθηκε 10% το πρώτο εξάμηνο του 2007. Η Aegean Airlines σημείωσε απόδοση σημαντικά υψηλότερη, μεταφέροντας 19% περισσότερους επιβάτες και συνεπώς ενισχύοντας σημαντικά το μερίδιο αγοράς. Στους διεθνείς προορισμούς η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 35%, καταγράφοντας ικανοποιητική απόδοση στην πλειονότητα των νέων δρομολογίων μας. Παρόλο που το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν είναι η πιο σημαντική περίοδος από πλευράς κερδοφορίας λόγω εποχικότητας, καταφέραμε να ενισχύσουμε τα λειτουργικά αποτελέσματα κατά 45% (EBITDAR: Kέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών), παρά την αυξημένη χωρητικότητα που προστέθηκε από τον ανταγωνισμό. Επιπρόσθετα, η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2007 επιτεύχθηκε χωρίς την θετική συνεισφορά της Συνδυασμένης Προσφοράς που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο καθώς τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν θα συμπεριληφθούν στις οικονομικές καταστάσεις του τρίτου τριμήνου.
Η πρόσφατη Συνδυασμένη Προσφορά αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας καθώς τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους ευρώ 135εκ (πριν την αφαίρεση σχετικών εξόδων) σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα αποτελέσματα, μας παρέχουν την απαραίτητη δυναμική στο να υλοποιήσουμε τα επεκτατικά μας σχέδια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανανέωση του στόλου μας τόσο σε επίπεδο ποιοτικό όσο και σε επίπεδο λειτουργικού κόστους θα γίνουν ορατά από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 όταν τα νέα αεροσκάφη θα αντιπροσωπεύουν σε χωρητικότητα το 50% του στόλου μας."


Ανάλυση Αποτελεσμάτων


Οι οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου 2007 δεν έχουν επηρεαστεί από τα συνολικά κεφάλαια ύψους ευρώ 135,2εκ. που αντλήθηκαν από τη συνδυασμένη προσφορά (ευρώ 126,6εκ μετά την αφαίρεση των σχετικών εξόδων) καθώς θα συμπεριληφθούν στις οικονομικές καταστάσεις του τρίτου τριμήνου.
Η Aegean Airlines κατέγραψε σημαντική αύξηση 19% στην επιβατική κίνηση, μεταφέροντας πάνω από 2,3 εκ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2007. Οι επιβάτες που μεταφέρθηκαν στο δίκτυο εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 12%, με την Aegean Airlines να ενισχύει το μερίδιο αγοράς της και επιτυχώς να δημιουργεί επιπλέον ζήτηση για αερομεταφορές στην τοπική αγορά. Η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 35%, με την Aegean Airlines να μεταφέρει 781.330 επιβάτες. Ο συντελεστής πληρότητας των προγραμματισμένων πτήσεων διαμορφώθηκε στο 67% λόγω της αύξησης της χωρητικότητας ανά αεροσκάφος κατά 4% και της έναρξης νέων δρομολογίων, κυρίως εποχικών. Ο μέσος αριθμός επιβατών ανά πτήση αυξήθηκε σε 91 από 89.
Το δίκτυο της Aegean Airlines καλύπτει 7 χώρες με 30 μόνιμα δρομολόγια και 13 εποχικά από 26 μόνιμα και 2 εποχικά το 2006. Το πρώτο εξάμηνο του 2007, η Aegean Airlines ξεκίνησε νέες καθημερινές απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Μόναχο και Φρανκφούρτη, με κοινό κωδικό με τη Lufthansa, αύξησε τη συχνότητα πτήσεων από Αθήνα προς Μιλάνο από μία σε δύο ημερησίως ενώ επίσης ενίσχυσε τις συχνότητες για Σόφια και Βουκουρέστι. Υ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.