Το νομοσχέδιο αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να βγει προς δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς μετά από ενάμιση χρόνο διαβούλευσης με συμμετοχή του ΤΕΕ, καθηγητών του ΕΜΠ κι άλλων ιδρυμάτων, αλλά και της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας κι εξαντλητική συζήτηση στην 25μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είναι ολοκληρωμένο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Reporter.gr o Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλης Μαγκλάρας η νέα νομοθετική ρύθμιση βάζει για πρώτη φορά ένα πλήρες, σαφές πλαίσιο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά κι ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στη χώρα ώστε να μη χάσει το ψηφιακό τραίνο.
Για πρώτη φορά, όπως επισημαίνεται, ορίζεται σαφώς το πώς θα παίρνει άδεια μια κεραία αλλά και πώς αν δεν πληροί τους όρους θα μπορεί να κατεβαίνει. «Βάζουμε για πρώτη φορά την έννοια του κεραιοσύστηματος» τονίζεται από τον κ. Βασίλη Μαγκλάρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην ΕΕΤΤ εκκρεμούν 2.500 αιτήσεις τα τελευταία χρόνια. Με το νέο πλαίσιο με γρήγορους ρυθμούς θα αδειοτηθούν όσες πληρούν του όρους.
Συχνά με το παλαιό πλαίσιο παρατηρείται ένα «αλαλούμ», και καθώς πολλοί φορείς εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. Οι μεν Δήμοι να ακολουθούν μια παρελκυστική πολιτική, η μεν πολεοδομία να καθυστερεί σε αδειοδοτήσεις και συχνά η κεραία μπορεί να έχει ρεύμα και να λειτουργεί είτε έχει άδεια είτε όχι.
Η διαδικασία
Με βάση το σχέδιο θα προηγείται η έκδοση άδειας κατασκευής από την ΕΕΤΤ, η οποία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) εντός ενός μηνός από την έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων (περιβαλλοντικών αδειών κ.α). Ακολουθεί η έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών (ιστοί, πυλώνες, ερμάρια στέγασης μηχανημάτων κ.α) από πιστοποιημένο μηχανικό, η οποία υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών που έχει προβλεφθεί από το Ν.4495/2017.
Στη συνέχεια, ο ελεγκτής δόμησης, εκδίδει πόρισμα με το οποίο βεβαιώνει (κατόπιν σχετικής αυτοψίας στο χώρο εγκατάστασης) ότι η κατασκευή κεραίας, υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες διασυνδέονται με το ΣΗΛΥΑ ενώ προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Σημειώνεται ότι όπως και σήμερα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων με αρμοδιότητα τον διαρκή έλεγχο των θεσμοθετημένων ορίων.
Επενδύσεις
Με το νέο πλαίσιο το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο για να μπει τάξη και στις κεραίες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, μα εισάγει το θεσμό του «πάρκου κεραιών» αλλά και να καλύψει το έδαφος που τη χωρίζει με άλλες χώρες στα ψηφιακά θέματα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα στην ΕΕ είναι την εκατοστή θέση σε σχέση με τις διαθέσιμες ταχύτητες, ενώ στις υποδομές είμαστε στην 28η θέση έχοντας μείνει πίσω ακόμη κι από τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δίκτυα 5G, στην οποία έχουν δεσμευτεί όλα τα κράτη μέλη, οι ευρωπαϊκές πόλεις πρέπει να προσφέρουν 5G σύνδεση έως το 2025 και τουλάχιστον μία μεγάλη πόλη έως το 2020.
Πάντως το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις που ξεκινούν από το ποσό των 2,5 δισεκ. Μάλιστα όταν αρχίσει η επέκταση των δικτύων 5G με ταχύτητες έως 1 Gbps, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας αναμένεται να επωφεληθούν. Ενδεικτική ήταν πριν λίγες μέρες η αναφορά του προέδρου του ΣΒΕΕ Αθ. Σαββάκη σε άρθρο του στο Reporter.gr. για τη δημιουργία αναπτυξιακού σχεδίου για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από την 4η βιομηχανική επανάσταση.
«Άλλωστε, όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διαθέτουν ήδη τα δικά τους μέτρα πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής βιομηχανίας, εκτός από την Ελλάδα. Η εμπειρία και οι «καλές πρακτικές» από τις χώρες αυτές, προτείνουμε να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας και να μετουσιωθούν σε κατευθύνσεις σχεδιασμού του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της πατρίδας μας» τόνιζε ο κ. Σαββάκης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr