Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις στις οποίες προχωρεί ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος) κάθε άλλο παρά θετικές είναι, ειδικά σε μία εποχή που οι ψηφιακές γνώσεις και η κατάρτιση θεωρούνται απαραίτητο διαβατήριο τόσο για το επιχειρείν, όσο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν χώρες, όπως η Δανία, η οποία διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο digital skills ανάμεσα στους τακτικούς χρήστες του Διαδικτύου (ψηφιακές δεξιότητες διαθέτει το 20,8% των χρηστών του Ιnternet).
Αντίθετα, στη βάση της κατάταξης βρίσκονται χώρες, όπως η Ρουμανία με ποσοστό 2,01% των τακτικών χρηστών του Διαδικτύου. Η Ελλάδα (8,27%), το Βέλγιο (7,87%), η Γαλλία (7,78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,35%) βρίσκονται στο μέσον της κατάταξης, ενώ η Γερμανία (4,73%), η Ιταλία (4,22%) και η Πολωνία (3,32%) ακολουθούν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euravtive.com, το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης δεν διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των ψηφιακών του δεξιοτήτων, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 13% των Ευρωπαίων εργαζομένων, που δεν διαθέτουν καθόλου digital skills. Όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, το 27,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει λάβει κάποιας μορφής ICT skills στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο. Το υψηλότερο σχετικό ποσοστό καταγράφει η Σουηδία (40%), η Φινλανδία (38,7%), η Σλοβακία (38,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (37,6%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ισπανία (20,5%), στη Βουλγαρία (19,7%), τη Ρουμανία (16,9%) και την Ιταλία (16,1%).
Κατασκευή ιστοσελίδων
Το έλλειμμα σε ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο εμφανές, όσον αφορά τα λεγόμενα advanced digitall skills. Έτσι, μόλις το 9,81% των χρηστών του Ιnternet στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα κάποια στιγμή στη ζωή του. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να είναι πιο οικεία για τους πολίτες της Φινλανδίας, όπου το 21,8% των χρηστών του Διαδικτύου έχει κατασκευάσει μια ιστοσελίδα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, με τη Δανία να ακολουθεί με 20,1%, τη Σουηδία να έπεται με 18,5% και την Ολλανδία με 16,5%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Πολωνία (5,90%), τη Βουλγαρία (5,81%), τη Ρουμανία (4,70%) και την Κύπρο (1,07%).
Γράφοντας κώδικα
Η εικόνα της Ευρώπης όσον αφορά ειδικά digital skills, όπως η συγγραφή κώδικα, είναι, επίσης ελλειμματική. Μεταξύ των τακτικών χρηστών του Διαδικτύου, ένα ποσοστό 10,6% των Ευρωπαίων έχει γράψει πρόγραμμα για ηλεκτρονικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ειδική γλώσσα προγραμματισμού (σ.σ. αναφέρεται σε υψηλού επιπέδου γλώσσες προγραμματισμού, με τις οποίες μπορεί να είναι μόνο εξοικειωμένοι μόνο προγραμματιστές ή αναλυτές συστημάτων).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr