Στο μεταξύ ήδη οι 700 περίπου συνεταιριστές του Αγροτικού Συλλόγου ετοιμάζονται για τη νέα σοδιά. Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ζαγορά στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αντώνης Λάσκος και ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Διονύσης Βαλασσάς η χρονιά αναμένεται φέτος να είναι καλή με την προσδοκώμενη ποσότητα συγκομιδής να ανέρχεται στους 16 χιλιάδες τόνους.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά στόχος φέτος είναι να κρατηθεί το περυσινό επίπεδο τιμών (65 λεπτά η πρώτη ποιότητα και 35 λεπτά η χαμηλότερη) ώστε να μπορέσουν και οι παραγωγοί να στηριχθούν σε μια δύσκολη συγκυρία. Στις προκλήσεις πάντως για την παραγωγή των διεθνώς επώνυμων μήλων του Πηλίου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, μιλώντας ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο διευθυντής του Συνεταιρισμού. Ο κ. Βαλασσάς ζήτησε την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ της πρότασης για ανανέωσης της φύτευσης, που ανέρχεται συνολικά στα 20 εκατομμύρια σε βάθος 5ετίας. Μπορεί, όπως ανέφερε ο κ. Βαλασσάς, με ιδιωτικούς πόρους να έχει προχωρήσει η ανανέωση των δέντρων, η πύκνωση της καλλιέργειας, η στήριξη των απαραίτητων αναβαθμών, η κατασκευή κλειστών συστημάτων άρδευσης, ωστόσο η αναδιάρθρωση αυτή αφορά μόνο ένα 20 – 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων οπότε είναι αναγκαία η συνδρομή της πολιτείας.
Επίσης έθεσε μετ΄ επιτάσεων το θέμα της οδικής πρόσβασης στην περιοχή που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αυξάνει συνολικά το κόστος παραγωγής.
Εύσημα από την πολιτεία
Πάντως τη δραστηριότητα και την σημαντική, αδιάλειπτη παρουσία 100 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που αναπτύσσεται συνεχώς, εξήρε κατά την ομιλία του το Σάββατο (3/8), στη Ζαγορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την επέτειο ίδρυσης του Συνεταιρισμού. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα επενδυτικά προγράμματα του νέου ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση και LEADER), στο Μέτρο 16 που θα ενισχύει τους συνεταιρισμούς και στο Υπομέτρο 8.2 (αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων) που θα βοηθήσει στην αντικατάσταση οπωροφόρων δέντρων, που είναι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως επίσημος καλεσμένος στους εορτασμούς, στην ομιλία του στη Ζαγορά μεταξύ άλλων εξέφρασε το θαυμασμό του για τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ζαγορίν» και την θαυμάσια 100ετή πορεία του με τα εκλεκτά προϊόντα και ευχήθηκε αυτή η πετυχημένη ανάπτυξη να αποτελέσει πρότυπο συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία. Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνη Λάσκο, ένα βραβείο ειδικά σχεδιασμένο το οποίο είχε σχήμα δύο μήλων πάνω σε ένα κλαδί, κατασκευασμένο από ασήμι και ορείχαλκο.
Νέα σχέδια του Συνεταιρισμού
Παράλληλα ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει να παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο να παραχθούν χυμός μήλου και τσιπς μήλου από την υπόξινη ποικιλία «Ρενέτες».
Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα, ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιεί στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος στα 100 χρόνια λειτουργίας του, παραμένει brand oriented και στοχεύει σε νέες κατηγορίες μέσω του λανσαρίσματος τριών νέων προϊόντων υπό το σήμα Zagorin πιστοποιώντας και διατηρώντας το χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στην περιοχή ως «Πρωτεύουσας του Μήλου στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η χώρα μας παράγει περίπου 300.000 τόνους μήλων που σε αναλογία εκτάσεων καλλιέργειας αποτελεί σημαντική ποσότητα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλες δυνάμεις του χώρου είναι η Πολωνία εσχάτως με 3,5 εκατομ. τόνους, η Γαλλία και η Ιταλία με 2 εκατομ. τόνους.
Κερδοφορία και εξαγωγές
Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη ο Α.Σ. Ζαγοράς αποπληρώσει τα μεσομακροπρόθρεσμα δάνειά του το 2008 και έκλεισε την περσινή χρονιά με έσοδα της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Η μέση παραγωγή κατ'ετος κυμαίνεται στους 13.000 τόνους με ένα εύρος παραγωγής που κυμαίνεται από 9.000 τόνους μέχρι και 15.000 τόνους στις καλές περιόδους.
Απασχολεί 42 άτομα μόνιμο προσωπικό και 70-100 άτομα εποχιακό για μήνες ετησίως. Σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της οργάνωσης ήταν η στελέχωση του με επιστημονικό προσωπικό πανεπιστημιακής μόρφωσης.
Σε επίπεδο εξωστρέφειας, ανάλογα με την χρονιά, οι εξαγωγές αντιστοιχούν από 10% έως και 30% της παραγωγής, ενώ κατευθύνονται κυρίως σε περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με έμφαση στο τρίγωνο Αίγυπτος- Ισραήλ- Κύπρος, λόγω καθαρώς γευστικών προτιμήσεων των καταναλωτών.
Στο συνεταιρισμό τα περίπου 700 μέλη αποτελούν τη πλειονότητα των παραγωγών της Ζαγοράς, ενώ το 90% της παραγωγής είναι μήλα, τα γνωστά σε όλους Ζagorin(οι ποικιλίες Starking, Golden, Royal Gala, Fuji και το ΠΟΠ Φιρίκι Πηλίου). Επίσης, ο συνεταιρισμός διαθέτει στην αγορά αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα και κεράσια.
Σε εγχώριο επίπεδο τα προϊόντα διακινούνται στα πρατήρια του Συνεταιρισμού, στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και έχουν παρουσία σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μάλιστα ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου ήταν από τις πρώτες συνεταιριστικές οργανώσεις που μπήκαν σε αλυσίδες τη δεκαετία του 1990.
Η ιστορία
Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915).
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας .
Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915).
Στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί, ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς», με βασικές καλλιέργειες ήταν εκείνες της πατάτας και του φουντουκιού .
Στη διάρκεια της πορείας του, παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες της περιοχής και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της χώρας.
Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης.
Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει η επωνυμία σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ με διακριτικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας.
Παράλληλα τα μήλα αποκτούν το διακριτικό τίτλο «ΖΑΓΟΡΙΝ» - « ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα. Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται σήμερα από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ. 1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.
Γιώργος Αλεξάκης