Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η σλοβενική αστυνομία, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.
Στο μεταξύ στην Ειδομένη επικρατεί χάος καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον μέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα με τα πόδια. Με τις τελευταίες εξελίξεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί!
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία. «Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Κομισιόν: Ετοιμάζουμε έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.
Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.
Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως η «προτεραιότητα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και γι' αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία και εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση».
Επιπλέον ζήτημα, όπως φαίνεται, για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι η απόφαση των κρατών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορα τους και όπως δηλώνουν κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται στην δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για τα μέλη της ΕΕ, καθώς όπως φαίνεται θα χρειαστούν επιπλέον πόροι.
Παράλληλα η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου θα έχει στόχο τη καταγραφή της προόδου της Τουρκίας στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr