ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύνεκρο χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα - Ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης

11:35 - 06 Μαϊ 2024 | Ειδήσεις
Πολύνεκρο χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα - Ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης
Αεροπορικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε δύο σπίτια στα περίχωρα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών.

Όπως ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ομάδα έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακή πηγή, μέλη σωστικού συνεργείου έκαναν λόγο για εννιά νεκρούς της «οικογένειας Αλ Ατάρ» και άλλους επτά της «οικογένειας Κέστα».

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομείο στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν και διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «στον καταυλισμό προσφύγων Γέμπνα στη Ράφα και στα περίχωρα της Ας Σαλάμ».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί πυραυλική επίθεση της Χαμάς στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, του βασικού διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Γάζα, όπου τρεις ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίσθηκαν.

Απομακρύνονται 100.000 Παλαιστίνιοι

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5) την απομάκρυνση περισσότερων από 100.000 Παλαιστινίων από την ανατολική Ράφα προς μια «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στο παλαιστινιακό έδαφος, ενόψει μιας αναμενόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη νότια πόλη της Γάζας.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να μπει στη Ράφα σήμερα. Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ πληροφορίες θέλουν τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έτοιμο ταξιδέψει στο Ισραήλ για περισσότερες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μετά τις συζητήσεις που διεξήγαγε την Κυριακή του Πάσχα (5/5) στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Ο Μπερνς, το πρόγραμμα του οποίου είναι ρευστό εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των συνομιλιών, έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις. Ο διευθυντής της CIA είχε βρεθεί προηγουμένως στο Κάιρο, όπου η Χαμάς δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν την Κυριακή μετά από «σε βάθος και σοβαρές συζητήσεις» και χωρίς αποτέλεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 06 Μαϊ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.